Ion Creanga

Trimis la data: 2007-04-28
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 7.89 / 10
Downloads: 19
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 47kb
Voturi: 322
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Creanga a intrat in literatura cu un fond sufletesc si intellectual de origine taraneasca, format mai intai in perimetrul vietii humulestene si dezvoltat, apoi, intr-un univers rural mai larg, care, pri extindere, poate fi considerat al intrgului popor roman. Acest fond ii va procura material operei si-si va pune amprenta asupra individualitati lui artistice, care face din Creanga scriitorul roman cel mai apropiat de spiritual creatiei folclorice.
O particularitate a omului si scriitorului este jovialitatea, semn al vitalitatii si al dragostei de oameni. Scriitorul rade pentru starni hazul, pentru a crea buna dispozitie – atitudine pe care o propune ca solutie optimista de viata.

Socotit la inceput auor ,,poporal” , el s-a dovedit, in realitate, un artist profound original, care a creat, pornind de la folclor, o opera de neta individualitae, cu elemente caracteristice, de neconfundat, rezutat al unei inteligente artistice superioare si al unei inzestrari lingvistice remarcabile.

In galeria marilor clasici ion Creanga se distinge ca maestro al povestirii. Opera sa, sinteza spirituala a poporului nostrum, este, dupa expresia memorabila a lui Garabet ibraileanu, o adevarata epopee (,,Creanga este Homer al nostru”) in care ne recunoastem fiinta nationala in datele ei fundamentale.

Scriitor ,,poporal” prin izvoarele inspiratiei si prin accesibilitatea larga, autorul ,,povestilor” si al ,,Amintirilor din copilarie” reprezinta o valoare perena, profound originala prin rafinamentul artei sale. Ion Creanga e un ,,artist superior”(G. Calinescu) in care poporul intreg isi regaseste vocatia creatoare, iar ,,Amintiri din copilarie” reprezinta, incontestabil momentul cel mai inalt al artei sale de povestitor.

Creanga a valorificat intregul tezaur al limbii populare dintr-un trecut milenar, cu tot ceea ce a putut primi si pastra ea din experienta, simtirea si imaginatia vorbitorului ei.

Povestitor fara pereche, Ion Creanga si-a compus opera cu atentia unui giuvaergiu, slefuindu-si cu migala perlele cuvantului, ca san e farmece sufletul ,,cu placeri rare”.

Amintiri din copilarie

Cartea este un “roman” al varstei inocente si al formarii, al modelarii umane. Proiectata in spatiul unui sat moldovenesc de munte de la mijlocul secolului trecut, copilaria nu reflecta numai dominantele varstei, ci si specificul mediului ambiant. De aceea, “Amintiri din copilarie” este si o evocare a satului traditional, un tablou fidel al unei lumi traind in spiritul obiceiurilor fixate printr-o existenta multimilenara.

Principala grija a autorului este insa evocarea varstei de aur pentru ca, daca prin amanunte Nica este propria sa ipostaza, asa cum i-o pastreaza amintirea, tipologic vorbind, eroul sau este “copilul universal” (G. Calinescu): “asa eram eu la varsta cea fericita si asa cred ca au fost toti copiii de cand lumea asta si pamantul”.

Izvoarele de inspiratie sunt autobiografice, iar evocarea se face din perspectiva indepartata a maturitatii, fiind dominata de un impuls afectiv greu de stapanit: nostalgia.

Constructia textuala nu urmeaza rigorile compozitiei clasice. In cele patru parti, scriitorul nu urmareste o ordine cronologica a desfasurarii faptelor, ci selectarea acelor momente ce constituie puncte de referinta in formarea eroului.

Partea I se deschide cu evocarea universului mirific al Humulestilor, ,,sat mare si vesel impartit in trei parti, (…) sat vechi razasesc, intemeiat in toata putera cuvantului, cu gospodari tot unul si unul, cu flacai voinici si fete mandre care stiau invarti si hora , dar si suveica.” Scoala ridicata ,, prin osardia’ preotului Ioan Humulescu adunase multime de baieti si fete, printre care se afla si Nica, ,,un baiat prizarit, rusinos si fricos si de umbra sa”.

Copiii nu inteleg rostul invataturii, sunt indaratnici si de aceea parintele Ioan, ,,om vrednic si cu bunatate” le adduce ca ,,dar de scoala noua”, pentru a-I sili spre invatatura, ,,calul bala” si pe ,,Sf. Nicolai”. Filele ceaslovului fiind ,,cam unse, trageau mustele si bondarii la ele (…) cate zece-douazeci de suflete prapadeam deodata”, asa ca, vazand parintele foile insangerate, ,,ne pofti pe fiecare la Balan sin e mangaia cu sfantul ierarh Nicolai pentru durerile cuvioaselor muste si a cuviosilor bondari”.

Badita Vasile, invatatorul, a fost ,,prins la oaste” si in zadar umbla parintele Ioan sa gaseasca alt dascal, dar unul ca ,, badita Vasile, cuminte, harnic si rusinos ca o fata mare”n-a mai aflt. Pentru a urma scoala, Nica e impins de mama sa, Smaranda, care ,,era in stare sa toarca in furca si sa invat mai departe”, desi Stefan a Petrii era de parere ca ,, dac-ar fi sa iasa toti invatati (..), n-ar mai ave cine san e traga ciubotele”. Bunicul dinspre mama , David Creanga, ii duce pe Nica sip e Dumitru la scoala lui Alecu Balos din Brosteni.

Acum sufera copilul prima ruptura de vatra satului. Calatoria a avut loc intr-o dimineata de iarna, in care ,, era un pui de ger de crapau lemnele” si-l transporta pe Nica intr-o lume complet noua, necunoscuta, careia copilul nu i se adapteza deloc, avad loc o serie de intaplari inedite: caderea in Ozana, taierea pletelor, locuirea in casa la Irinuca , unde se umple de raie, daramarea bordeiului Irinucai, fuga inapoi acasa cu pluta pe Bistrita.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.