Ion Heliade Radulescu

Trimis la data: 2013-11-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.68 / 10
Downloads: 0
Autor: blondys
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Heliade-Radulescu (n. 6 ianuarie 1802, Targoviste -- d. 27 aprilie 1872, Bucuresti) a fost un scriitor, filolog si om politic roman, membru fondator al Academiei Romane si primul sau presedinte, considerat cel mai important ctitor din cultura romana prepasoptista.
Dupa obiceiul si in spiritul vremii, Ion Heliade Radulescu invata limba greaca, inainte de a invata sa citeasca romaneste din lucrarea Istoria pentru inceputul romanilor in Dachia a lui Petru Maior (asemeni lui C. Negruzzi, in Moldova). In 1818, el devine elevul lui Gheorghe Lazar, caruia ii va urma la conducerea scolii de la "Sfantul Sava".

Este membru activ al asociatilor culturale din epoca: Societatea Literara (din 1827), Societatea Filarmonica (din 1833), intemeietor al presei din Tara Romaneasca: Curierul Romanesc (1829) si Curierul de ambe sexe (1837), tipograf, editor, poet, prozator, critic. In 1846, Heliade propune planul unei "biblioteci universale", menita sa inzestreze cultura noastra cu toate capodoperele literare, istorice, filozofice ale tuturor timpurilor, intreprindere uriasa, ce depasea cu mult chiar puterile unei generatii, oricat de ambitioase.

Biografie cronologica
6 ianuarie 1802 - Se naste la Targoviste, fiul lui Ilie Radulescu si al Eufrosinei Danielopol. Ajuns la Bucuresti, invata romaneste dupa cartile populare, iar greceste cu dascalul Alexe; prin 1814 insusi Naum Ramniceanu i-a fost dascal.1815/1818 - Frecventeaza Scoala greceasca de la Schitu Magureanu; cunoaste poezia lui Hristopulos, poet la mare moda, pe care o si traduce.

1822/1829 - Devine succesorul lui Gh. Lazar la Colegiul Sfantul Sava, dupa retragerea acestuia.
1827 - Apare Societatea literara, din initiativa sa si a lui Dinicu Golescu. care promova ideile iluministe: raspandirea scolii romanesti, infiintarea unui teatru national, publicarea de gazete, de traduceri si de opere originale. Aici, Heliade citeste din traducerile sale din Lamartine.

1828 - Apare la Sibiu Gramatica Romaneasca, in care autorul se dovedeste un reformator la domeniul limbii; sustine simplificarea alfabetului chirilic, fonetismul ortografic, imprumutarea neologismelor din latina si din limbile romanice.
1829, 8 aprilie - Apare Curierul romanesc, prima gazeta in limba romana din Principate.
1830 - Apare volumul Meditatii poetice dintr-ale lui A. de Lamartine.

Traduse si alaturate cu alte bucati originale din D. I. Eliad; poeziile originale sunt:
Cantarea diminetii
Trecutul
Dragele mele vorbe
Epitaf de la o tanara mama
1833 - Apare Societatea Filarmonica la initiativa lui I.H. Radulescu, Ion Campineanu si C. Aristia.
1834 - Este director al Scolii de muzica vocala, de declamatie si de literatura care avea rostul de a pregati actori profesionisti.

1835 - Publica traducerea comediei Amfitrion de Moliere.
Apare Gazeta Teatrului National.
1836 - Isi aduna toate productia literara in volumul Culegeri din scrierile lui I. Eliad de proze si de poezie.
Apare, in subredactia lui Heliade si a lui Florian Aaron, Muzeul National, supliment saptamanal al Curierului romanesc
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.