Ion Ionescu de la Brad si curentul monografiilor militant-social

Trimis la data: 2010-11-02
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 8.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Dumitrescu Vladimir
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pe masura ce noul stat al "Principatelor Unite" si apoi al "Regatului Romaniei" se constituia, expunerile generale carora le-am dat numele de "monografii-prospect" (facute fiind in scopul informarii strainatatii), au fost inlocuite cu cercetari de uz intern, incepandu-se adica analizarea gravelor probleme sociale care se cereau, imperios si urgent rezolvate pe cale politica. Am semnalat astfel, ca prim semn al acestor noi preocupari culturale, aparitia volumelor lui P.S. Aurelian si George Maior, prim pas spre ridicarea cercetarilor la un nivel superior celui pur descriptiv.
Aceasta tendinta se va accentua continuu, pe intreaga perioada de la 1864 pana la primul razboi mondial, luandu-se cunostinta de faptul ca tara se afla framantata si grav primejduita de o multitudine de racile. Mai intai se putea constata de catre toata lumea esecul vadit al reformelor infaptuite in 1864, dat fiind ca rascoalele taranesti continuau sa apara periodic. La ele se adaugau calamitatile unei mortalitati infantile mai ridicate decat in orice alta tara europeana, a unei serii de boli sociale, precum pelagra, rezultat al foametei endemice, a unui analfabetism de-a dreptul scandalos si asa mai departe.

In aceste conditii, nu numai partidele politice si ganditorii, ba chiar intreaga noastra opinie publica a fost framantata de asemenea probleme impartindu-se in doua tabere; unii socoteau ca este nevoie sa se procedeze la o noua improprietarire, de data aceasta mai substantiala, altii nadajduiau ca printr-o mai buna organizare administrativa a tarii (in sistem Lascar Catargiu sau P. P. Carp), sau printr-o bine chibzuita actiune "culturala" (in spirit "haretist") - s-ar putea ajunge la insanatosirea vietii noastre sociale. In fond toata lumea era de acord ca aceste probleme ingrijoratoare se cuvin a fi studiate si cunoscute cat mai temeinic, desi "conservatorii" ar fi preferat ca cercetarile facute in lumea rurala sa aiba mai mult caracter folcloric si "cultural" in genere (adica geografic, istoric, etnografic), decat "social".

Iese de aici cu atat mai mult in relief importanta deosebita a analizelor de critica sociala efectuate de catre Ion Ionescu de la Brad, deschizator de drum pentru o intreaga serie de alti cercetatori (surprinzator de multi), modesti intelectuali, invatatori, preoti, medici, care prin profesia lor se aflau in direct contact cu taranimea si, luand cunostinta cu realitatea cruda a vietii taranesti, inca mai decazuta acum decat fusese in epoca Regulamentelor Organice, au avut curajul sa spuna adevarul in ciuda primejdiei de a fi considerati drept "instigatori" de rascoala.

Alcatuind deci monografii pe propria lor raspundere, acesti anchetatori au reusit sa dea nastere unui real curent cultural, ce lua chiar uneori aspectul unei "mode". Anchetele lor, mai intai naive, depasind totusi inca de la inceput nivelul "sociologiei poporane", au ajuns curand a fi valoroase "analize social-culturale", avand pana la urma un cert caracter "sociologic", mergandu-se uneori pana la dorinta pretentioasa de a stabili o baza documentara de uz politic, ba chiar pana la stadiul "experimentarilor sociale"; ceea ce este inca o creatie originala romaneasca, demna de a intra in istoria sociologiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.