Ion Luca Caragiale

Trimis la data: 2007-03-03
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 8.83 / 10
Downloads: 1066
Autor: Emma
Dimensiune: 5kb
Voturi: 127
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La 30 ianuarie la Haimanale s-a nascut marele dramaturg Ion Luca Caragiale, fiul lui Luca si al Ecaterinei Caragiali. Urmeaza cursul de mimica si declamatie din Bucuresti tinut la conservatorul din Bucuresti de Costache Caragiali,unul din unchii sai autor dramatic si actor.
La 18 ani e copist la tribunalul Prahova,dupa dorinta tatalui sau,care este rapusde idropizie .Dupa inmormantarea tatalui sau ,paraseste functia si este destituit.

Sufler si copist la Teatrul National din Bucuresti.Incepe cariera de gazetar in rev „Ghimpele” .Colaboreaza cu revista „Timpul”,avandu-i colegi pe Eminescu si Slavici.

In toamna anului 1878 ,T.Maiorescu il ia la Iasi pt a citi piesa „O noapte furtunoasa”.Face o calatorie la Viena.
Au loc premierile capodoperelor „O scrisoare pierduta”, „D-ale carnavalului”.

Este profesor suplinitor la „Sf.Gheorghe”.Director general al tetrelor,staruinta sa fiind neapreciata de oficialitati si demisioneaza.Apar volumele Teatru si Napasta invinuite de imoralitatesi respinse dela Premiul Academiei.Publica volumul Schite usoare.

Este epoca procesului de calomnie intentat lui Const.Al.Ionescu –Caion un psihopat care publicase in Revista Literara doua articole in care Caragiale era invinuit ca a plagiat piesa Napasta dupa un fictiv autor ungur,Istvan Kemeny.

Prietenul sau Barbu Delavrancea pledeaza stralucit la Procesul Caion pt Caragiale si gazetarul mincinos este condamnat in lipsa.

Nu-si mai gaseste locul la Bucuresti,atacat fiind mereu de adversari.Dupa o calatorie alaturi de familie se stabileste la Berlin.Reface relatiile bune cu Titu Maiorescu,pe care il invinuise de falsificarea textelor lui Eminescu

La 9 iunie ,I.L.Caragiale moare subit la Berlin,si mai apoi corpul este adus la Bucuresti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.