Ion Luca Caragiale O scrisoare pierduta

Trimis la data: 2010-04-01
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_T
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comediile
Formula artistica pe care o adopta Caragiale este cea a "realismului critiic", respectand estetica clasicismului, mai ales in crearea de caractere (dominate de o trasatura umana*).Comediile (4) se circumscriu alaturi de momente si schite, universului comic al operei sale. (Moliere al romanilor).Majoritatea sunt comedii de moravuri ce urmaresc dezvaluirea, fara menajamente, a moravurilor unei societati aflate intr-un moment prielnic ascensiunii sale.

Referate similare:

Parvenitismul si formele parvenirii devin principalele surse de unde comediile isi extrag substanta.Tudor Vianu: "Caragiale este un scriitor obiectiv, supus realitatii lumii exterioare pe care nazuieste sa o redea ca senzatie nemijlocita."Comediile au fost scrise intre anii 1878-1885.

O scrisoare pierduta
1.Tema - comedie de moravuri
Dezvaluie moravurile corupte din viata publica si de familie a unor reprezentanti ai politicianismului romanesc din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea.
1. Titlul - pretextul intrigii
2. Subiectul

Actiunea se desfasoara in "capitala unui judet de munte" (numele localitatii nu este specificat → situatia poate fi generalizata), pe fundalul unei agitate campanii electorale, generand conflicte intre reprezentantii opozitiei, Nae Catavencu si guvernamentali, Stefan Tipatescu (prefectul judetului) si "prezidentul" Zaharia Trahanache.

Conflictul este provocat de pierderea unei scrisori pe care prefectul Tipatescu i-o adresase sotiei lui Trahanache, Zoe.Dornic de parvenire, Catavencu recurge la santaj pentru a obtine candidatura, instrumentul santajului fiind tocmai scrisoarea.Cand Zoe, Tipatescu si Trahanache se hotarasc sa-l aleaga pe adversar, pe lista candidatilor este trecut, din ordinul autoritatilor de la centru, un nume necunoscut: Agamita Dandanache.

Ghemul intamplarilor se incalceste foarte tare in actul al III-lea, dar solutia vine de la politaiul Pristanda, care pune la cale un scandal menit sa-l anihileze pe Catavencu. In teribila incaierare, acesta isi pierde palaria (si scrisoarea) devenind astfel inofensiv, nevoit sa accepte patronajul "coanii Joitichii".Lucrurile se limpezesc lent, dar sigur in actul al IV-lea, cand eroii fac abstractie de "micile pasiuni" si toata lumea se impaca.

3.Structura/Compozitie
Comedie in patru acte;
Tehnica folosita este cea a "bulgarelui de zapada" - construirea in amplificare treptata a conflictului parvenirii de la fundamentale: Catavencu / Tipatescu, Zoe si Trahanache, la cele secundare prin: repetitie, evolutia inversa, interferenta grupurilor de personaje aflate in conflict.

a.Repetitia - este asigurata de revenirea cetateanului turmentat, a carui aparitie nu rezolva conflictul pana in momentul cand este gasita scrisoarea.
b.Evolutia inversa - evenimentele isi schimba cursul fata de momentul initial: Catavencu, la inceput stapan pe situatie, este invins, iar grupul Zoe, Trahanache, Tipatescu triumfa.
c.Interferenta personajelor - in final conduce la aplanarea tuturor conflictelor. Eroii sunt multumiti de ceea ce au obtinut si mai ales, sunt mandri de imaginea pe care fiecare si-o face fata de propria persoana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.