Ion Luca Caragiale - Viata si opera

Trimis la data: 2005-05-10
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 8
Nota: 7.46 / 10
Downloads: 7039
Autor: Bogdan Bogdan
Dimensiune: 13kb
Voturi: 673
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La 30 ianuarie 1852, în satul Haimanale, lângă Ploieşti, se năştea cel care avea să devină marele cronicar satiric al epocii sale.Pe mama lui, o chema Ecaterina Caraboa, pe tatăl său Luca Caragiale,iar pe sora lui, Elena.
Anii de şcoală

În 1859, Caragiale merge la şcoală.Primele învăţături le primeşte de la preotul Marinache, parohul bisericii Sfântul Gheorghe din Ploieşti.Ion urmează cursul primar (clasele a II-a până la a V-a) la Şcoala domnească nr.1 din oraşul său natal. Fără prea multă bătaie de cap şi râvnă după distincţii, dar prevăzut cu putere de asimilare şi memorie, Ion Luca reuşeşte al treilea, premiant cu coroniţă, primind ca premiu, cărţi.
Scriitorul îşi va aminti cu recunoştinţă de învăţătorul său din clasa a III-a, Bazil Drăgoşescu.
Mai târziu, se produce un eveniment covârşitor, care a rămas adânc săpat în inima lui Ion, şi anume, vizita domnitorului Cuza la Ploieşti, cand acesta din urmă a intrat în clasa lui Bazil.
1864-1867 Ion frecventează gimnaziul Sf.Petru şi Pavel din Ploieşti.
În 1868, Luca, instalat cu mama lui la Bucureşti, probabil în casa lui costache Caragiali, nepotul devine elev al clasei de declamaţie şi mimică a acestuia, la Conservator.În toamna anului 1868 îl cunoaşte pe Mihai Eminescu, pe atunci sufler în trupa lui Mihail Pascaly.Poetul, în vârstă de 16 ani, i-a făcut o impresie puternică.După mulţi ani îşi va aminti cu emoţie de acest început al prieteniei lor.

Începutul anilor lui publicistice şi literare:1876-1877, Luca este corector la ziarul liberal “Unirea democratică”.Din august până în septembrie, împreună cu Frédric Damé, scoate ziarul “Naţiunea română”.În 1877 scoate “Calendarul claponului”.Tot în decembrie începe să publice în “Rpmânia liberă”, articolele care compun: “O cercetare critică asupra teatrului românesc”.

În anul 1870, tânărul Ion Luca Caragiale e numit copist la Tribunalul Prahova şi cunoaşte lumea micilor funcţionari, cu dramele şi meschinările ei, lume care-i va anima în special “momentele”.

Dar, dincolo de experienţa de viaţă câştigată, meseria de copist nu-i place şi Caragiale lucrează, succesiv, în calitate de corector şi colaborator la diferite ziare, apoi ca traducător de piese la Teatrul Naţional.
Debutul său literar l-a făcut la revista “Ghimpele”, unde colaborează cu versuri şi proză satirică până în anul 1875.

Caragiale mai colaboreaza la revista “Convorbiri literare” si ziarul “Telegraful”.El scoate revista umoristică “Claponul”, pe care o redactează singur, în anul 1877.În februarie 1878, solicitat de Eminescu, Ion Luca începe să lucreze în redacţia ziarului conservator “Timpul”, unde strălucitul trio e completat de Ioan Slavici.Pe 26 mai 1878, Luca participă la şedinţele “Junimii”, care se ţineau acasă la Titu Maiorescu.

Anul 1879 marchează “lovitura de teatru” pentru afirmarea sa literară: apare în “ Convorbiri literare” comedia “O noapte furtunoasă” a cărei reprezentare pe scena Teatrului Naţional a fost întreruptă, datorită reacţiei violente a unui public care se recunoaşte în personaje.

Caragiale deschide astfel seria capodoperelor sale care îl consacrau ca cel mai de seamă reprezentant al dramaturgiei româneşti.Un an mai târziu a scris “Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, în care ridiculiza teama de revoluţie a “politicienilor” de cafenea şi pasenţe, ajunşi în decreptitudine.

Colaborează între timp la ziare, iar în 1881-1882 funcţionează, ca şi Eminescu, în calitate de revizor şcolar.Peste doi ani, în 1884, are loc prima reprezentare a piesei “O scrisoare pierdută”, ascuţită satiră la adresa politicienilor vremii.Cu “D-ale carnavalului”, premiată la un concurs al Teatrului Naţional în 1885, se încheie ciclul comediilor.Ultima piesă, drama “Năpasta”, a fost inspirată din lume satului.

După 1890, activitatea de creaţie a lui Caragiale se orientează îndeosebi spre genul satiric scurt, realizând celebrele sale “Momente”, precum şi o parte din nuvele.Spre deosebire de comedii, momente şi schiţe, unde comicul e suveran, nuvelele se constituie ca un teritoriu aparte, în care se interferează elementul comic cu cel tragic.

Tonul, preocupările şi tehnica acestora amintesc de dramaturgul Caragiale.O parte din nuvele abordează zonele psihologiei (“O făclie de Paşte”), celelalte precum “Cănuţă om sucit”, “Abu-Hassan”, “Calul dracului”, fiind construite prin împletirea strânsă a fantasticului cu umorul.Ion Luca Caragiale a scris de asemenea nuvela “Două loturi”.

În anul 1893, împreună cu publicistul şi scriitorul Anton Bacalbaşa , scoate revista “Moftul român”, în care îşi publică schiţele.În 1894, împreună cu George Coşbuc şi Ioan Slavici, Caragiale scoate revista “Vatra”.Tot în acest an, dramaturgul este pentru scurt timp, patron al “Berăriei Academice” .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.