Ion Minulescu - 125 de ani de la nasterea poetului

Trimis la data: 2006-07-10
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 3231
Autor: Gabriela Petcu
Dimensiune: 7kb
Voturi: 247
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poet, prozator şi dramaturg român, Ion Minulescu, a trăit în perioada 1881-1944, s-a născut la Bucureşti. A condus două publicaţii simboliste: Revista celorlalţi –1908, şi Insula –1912, a fost şi director al Teatrului naţional din Bucureşti-1926 .
Debutul lui Minulescu reprezintă un moment novator în evoluţia liricii româneşti prin practica versului liber, regenerarea lexicului poetic şi impunerea simbolismului.

Lirică a sonorităţilor muzicale, de un sentimentalism exuberant, celebrând, într-un limbaj alegoric, cu melancolie şi umor, marea, erosul, mirajul depărtărilor, stările sufleteşti enigmatice :Romanţe pentru mai târziu-1908, De vorbă cu mine însumi-1913, Nu sunt ce par a fi-1936.

Scriitorul creează o proză de atmosferă fantastico-simbolistă : Casa cu geamurile portocalii, Cetiţi-le noaptea, sau romane cum ar fi : Roşu, galben şi albastru, Corigent la limba română, Bărbierul regelui Midas. A mai scris şi piese de teatru: Pleacă berzele şi Manechinul sentimental. A primit Premiul Naţional în 1928.

Tematica poeziei lui se încadrează în tematica simbolistă. Poetul dorea o descătuşare a artei, o înnoire a ei, atât în conţinut, cât şi în formă: Romanţele pentru mai târziu se afiliază poeziei franceze cântate.

În schema tradiţională a romanţei poetul învăluie sentimentul elegiac, în taină, lăsând loc motivului central, identificat uşor datorită repetiţiilor şi antitezelor, ce sunt cuprinse în intenţii şi gesticulaţii solemne sau parodice.

Procedeul de la care se pleacă este retorismul desfăşurat în enumeraţii, denumiri geografice sonore: Ninive, Siracuza, Corint; monumente celebre, piramide, sfincşi, personaje mitologice: nimfe fauni, silvani; personaje literare: Hamlet, Polonius.

Poetul scrie substantivele şi adverbele cu majuscule. El creează la limita dintre alegorie şi simbol. Ion Minulescu parodiază, monologhează tot ce se degradează: iubirea, prietenia, inconstanţa femeii, egoismul. Astfel, viaţa devine un joc desfăşurat pe o imensă scenă, pe care însuşi poetul joacă, contemplându-se. De aici , detaşarea ironică a poetului.

Am putea admite că, fără intenţie Minulescu a reuşit să parodieze însăşi recuzita simbolistă care circula în epocă şi pe care o discreditează prin folosirea ei excesivă, prin mimarea capricioasă a marilor sentimente.

Poetul disimulează necontenit, cum singur ne-o mărturiseşte în chiar titlul volumului Nu sunt ce par a fi. În poezia sa, eminamente urbană, pot fi întâlnite mai toate elementele simbolismului: muzicalitatea, refrenul, mistica numerelor,nostalgia necunoscutului, tentaţia evadării în marile spaţii de geografie exotică; de asemenea, numele geografice sonore, melancolia şi simbolistica bogată constituie trăsături ale poeziei minulesciene.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.