Ion - Demosntratie ca e roman

Trimis la data: 2005-03-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.05 / 10
Downloads: 7681
Autor: Ramona
Dimensiune: 11kb
Voturi: 319
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este prima capodoperă în creatia lui Liviu Rebreanu si un punct de referintă în evolutia romanului românesc. Eugen Lovinescu consideră romanul o adevărată revolutie. Într-adevăr, romanul aduce o imagine nouă, autentică, obiectivă asupra realitătii rurale, respingând orice intentie de idilizare, de înfrumusetare.
Romanul este o specie epica care desemneaza tipul de constructii narativa in proza de cea mai mare complexitate care leaga si dezvolta numeroase episoade si intrigi paralele, cu un numar mare de personaje si cu o actiune epica desfasurata pe mai multe planuri.Corpul sferoid al romanului are o structura fictionala, desfasurata pe coordonate proprii.

A) Structura romanului este complexã, autorul urmãrind destinul unui personaj proiectat pe fundalul satului ardelean cu traditiile, obiceiurile sale specifice. Romanul este structurat in doua parti sugestive (“Glasul pamantului” si “Glasul iubirii”), capitolele au titluri-sinteza (“Inceputul”,“Hora ”,“Nunta”,“Nasterea” etc).


B)Romanul începe si se sfârseste cu aceeasi imagine. Drumul care duce spre Pripas este în acelasi timp drumul de la realitatea vietii la fictiunea operei artistice; aceeasi imagine de la sfârsitul
romanului ne readuce din lumea romanului în realitatea concretã:

Din soseaua ce vine de la Cârlibaba, întovãrãsind Somesul când în dreapta, când în stânga, pânã la Cluj si chiar mai departe, se desprinde un drum alb mai sus de Armadia, trece râul peste podul bãtrân de lemn, acoperit cu dindrilã mucegãitã, spintecã satul Jidoviþa si aleargã spre Bistrita, unde se pierde în cealaltã sosea nationalã care coboarã din Bucovina prin trecãtoarea Bârgãului. […] Elementele descrise; rezulta din prezentarea satului si a tãranilor, a problemelor, care-i frãmântã îndeosebi problema pãmântului; prezentarea obiceiurilor si a traditiilor legate de momentele fundamentale ale vieþii: nasterea, nunta, înmormântarea; prezentarea vietii intelectualitãtii ardelene si a problemei nationale.

Nu întâmplãtor romanul începe cu descrierea horei, scenã antologicã prin care autorul realizeazã mai multe obiective: prezentarea unui joc popular specific zonei, somesana, si introducerea treptatã a personajelor si sugerarea viitoarelor conflicte. Obiectivul romancierului înregistreazã pe rând lãutarii, care cântã sub sopron, ritmul îndrãcit al somesanei, gesturile flãcãilor, care îsi ciocnesc cizmele: « Zecile de perechi bat Somesana cu atâta pasiune, cã potcoavele flãcãilor scapãrã scântei, poalele fetelor se bolbocesc, iar colbul de pe jos se învãltoreste, se aseazã în starturi groase pe fetele brãzdate de sudoare, luminate de obosealã si de multumire.

Cu cât Briceag iubeste cântecul, cu atât flãcãii se îndârjesc, îsi înfloresc jocul, trec fetele pe subt mânã, le dau drumul sã se învârteascã singure, topãie pe loc ridicând tãlpile, îsi ciocnesc zgomotos cãlcâiele, îsi pleznesc tureacii cizmelor cu palmele nãdusite…

(3) În continuare obiectivul romancierului înregistreazã grupul fetelor nepoftite la joc, al babelor care-si admirã odraslele si al copiilor, care pândesc poalele fetelor. Scena este semnificativã si pentru realitatea adânc diferentiatã a satului. Astfel într-un grup stã primarul Stefan Hotnog, « un chiabur cu burta umflatã », si câtiva bãtrâni fruntasi: « Pe-alãturi, ca un câine la usa bucãtãriei, trage cu urechea Alexandru Glanetasu, dornic sã se amestece în vorbã, stiindu-se totusi sã se vâre între bogãtasi. »
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.