Ion - analiza Bacalaureat

Trimis la data: 2015-01-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: helenas
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Perioada interbelica este marcata de o deschidere nu numai economica si social-politica. Ci si culturala. Este perioada marilor creatii epice, a infloririi dramaturgiei si a modernizarii liricii. Criticul E. Lovinescu militeaza - prin activitatea cenaclului si revistei Sburatorul - pentru sincronizarea literaturii romane cu literatura europeana si sustine tinerii scriitori, printre care si Liviu Rebreanu.
Cele doua directii majore din proza romana interbelica sunt realismul si modemismul. Romanul realist are ca modele Iiteratura europeana scriitori precum H. de Balzac, Stendhal, Flaubert, Ch. Dickens, L. Tolstoi s.a, iar ca reprezentanti In literatura romana: N. Filimon, D. Zamfirescu, M. Sadoveanu, L. Rebreanu, G. Calinescu. (Si din literatura postbelica M. Preda, P. Dumitriu, Ct. Toiu s.a).
Romanul Ion a aparut in 1920 si este un roman realist cu accente sociale si elemente de modernitate datorate naratorului obiectiv. S-a spus despre Ion ca este "cea mai puternica creatiune obiectiva a Iiteraturii romane" (E. Lovinescu).

II. Roman realist de tip obiectiv
Romanul lon renunta la cliseele literaturii anterioare, oferind reprezentarea veridica a vietii romanilor din Ardeal, la sfarsistul secolului aI XIX-lea si inceputui secolului al XX-lea. Realitatea, cu circumstantele ei sociale, nationale, istorice, nu se limiteaza la o singura clasa sociala, ci ofera fresca societatii transilvanene din perioada amintita.

Axul central al romanului, personajul eponim, este depozitarul unor energii pe care le dezlantuie in incercarea disperata de a se sustrage mediului social-istoric in care traieste, insa destinul sau este guvernat de legitati si cauzalitati previzibile.
Viziunea despre lume infatisata in acest roman epopeic este strans legata de conceptia scriitorului despre literatura si despre menirea ei.
Pentru Liviu Rebreanu, literatura este "creatie de oameni si de viata" iar romanul este discurs care "fixeaza curgerea vietii, da vietii un tipar care ii surprinde dinamismul si fluiditatea''.

Universul rornanesc este animat de pulsatia vietii, dar este epurat de accidental si nesemnificativ, devenind "o oglinda selectiva, sintetica". Scriitorul se dezice de realismul care copia sincer, fidel si fotografic lumea si cere ca romanul sa se indrepte spre un "realism al esentelor".La baza amplei creatii romanesti, se afla 3 fapte de viata, dar si o documentare atenta in ceea ce priveste problematica taranimii atat in literatura romana, cat si in cea universala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.