Ion - relatiile dintre doua personaje

Trimis la data: 2013-10-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.56 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scrie un eseu de 2 - 3 pagini despre relatiile dintre doua personaje ale unui text narativ studiat, apartinand lui Liviu Rebreanu.

Aparitia romanului Ion, de Liviu Rebreanu, in 1920, "reprezinta o revolutie si fata de lirismul samanatorist sau atitudinea poporanista, si fata de eticismul ardelean, constituind o data istorica, am putea spune, in procesul de obiectivare a prozei noastre epice", scria Eugen Lovinescu, remarcand noutatea viziunii si a tehnicii narative din roman. Desi prin tema - prezentarea lumii rurale la inceputul secolului al XX-lea - Ion se inscrie in categoria naratiunilor traditionaliste, caracterul eliptic si impersonalitatea stilului, tehnica contrapunctului si realismulperspectivei il impun criticii ca opera moderna.
Spre deosebire de romanul si de nuvelele lui Ioan Slavici, guvernata de principii etice, in care relatiile dintre parinti si copii, dintre sot si sotie asigura echilibrul lumii, universul romanesc creat de Rebreanu se defineste prin amoralitate; este o lume in care "glasul pamantului" acopera obsesiv "glasul iubirii", singurul mod de legitimare a existentei umane fiind posesiunea pamantului.

Subiectul se construieste prin alternanta planurilor narative - care urmaresc destinul familiei Herdelea si al lui Ion - , tehnicile narative aplicate fiind constructia simetrica si circularitatea, care faciliteaza patrunderea cititorului in universul fictiv si parasirea acestuia, prin aducerea in prim plan a imaginii drumului, in incipitul si in finalul romanului. Romanul este construit pe doua planuri: unul in care pozitia centrala este ocupata de Ion si de tribulatiile lui sentimentale si al doilea, pe care evolueaza familia Herdelea.

Singurele personaje care trec frecvent dintr-o sfera in cealalta, asigurand continuitatea povestii, sunt Ion si Titu Herdelea - fiul invatatorului, personaj esential in desfasurarea actiunii ( el este cel care-i sugereaza lui Ion modalitatea prin care sa-l oblige pe Vasile Baciu sa-i dea fata ). Problema nationala, alaturi de problema pamantului, reprezinta osatura acestui roman al lui Liviu Rebreanu, in care destinele eroilor se consuma sub semnul fatalitatii. Ion este o monografie a satului transilvanean din primele decenii ale secolului al XX-lea, ilustrand "drama unui om, proiectata pe vasta fresca sociala a vietii ardelene", in opinia lui Pompiliu Constantinescu.

Reprezentata de invatatorul Herdelea, preotul Belciug, avocatul Victor Grofsoru, intelectualitatea este surprinsa in raporturile sale cu regimul administrativ si politic austro-ungar, dar si in viata de zi cu zi, in dispute marunte, provocate de orgolii personale. In satul Pripas, inaintea primului razboi mondial, setea de pamant atinge dimensiuni tragice, victime ale "blestemului pamantului" fiind nu doar personajul principal, ci toti cei pe care, iubindu-i, Ion ii sacrifica neconditionat ( Florica ) sau de care se foloseste doar pentru a-si atinge scopul ( Ana, copilul lor, Vasile Baciu, George Bulbuc ).

In cazul lui Ion, dorinta de a avea cat mai mult pamant nu are doar o motivatie de ordin social sau economic; fascinatia exercitata asupra lui de aceasta forta stihiala tradeaza o pasiune maladiva, eroul fiind gata sa renunte la femeia iubita pentru a intra in posesia pamantului. Casatoria cu Ana, fiica lui Vasile Baciu, i se pare singurul mod de a-si vedea visul implinit, fara sa se gandeasca prea mult la consecintele pe care gestul lui le poate avea. Scena de la hora, din primul capitol al romanului, in care cuplurile se fac si se desfac ( Ana - George, Ion - Florica, apoi Ion - Ana, George - Florica ), prefigureaza evolutia ulterioara a evenimentelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.