Ion - roman obiectiv

Trimis la data: 2005-12-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 7.30 / 10
Downloads: 27980
Autor: Laura-Adina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1532
Tipul fisierelor: rar
Acorda si tu o nota acestui referat:
Liviu Rebreanu este creatorul romanului romanesc modern, deoarece scrie primul roman realist obiectiv din literatura romana, “Ion” si primul roman obiectiv de analiza psihologica din proza romaneasca-“Padurea spanzuratilor”.
“Ion” a aparut in anul 1920, dupa o lunga perioada de elaborare, asa cum insusi autorul mentioneaza in finalul operei. Este prima capodoperă în creaţia lui Liviu Rebreanu şi un punct de referinţă în evoluţia romanului românesc. Aparitia romanului a starnit un adevarat entuziastm in epoca, mai ales ca nimic din ce publicase Rebreanu inainte nu preconiza acest succes, asa cum observa si Eugen Lovinescu:”Nimic din ce a publicat inainte nu ne putea face sa prevedem admirabila dezvoltare a unui scriitor, care a inceput si a continuat vreo zece ani, nu numai fara stralucire, dar si fara indicatii de viitor.”

Acelasi critic considera ca “pornind de la acelasi material taranesc, “Ion” reprezinta o evolutie si fata de lirismul samanatorist sau de atitudinea poporanista si fata de eticismul ardelean, constituind o data istorica in procesul de obiectivare a literaturii noastre epice.” Se poate vorbi de “momentul Rebreanu”, momentul unui scriitor obiectiv, care uimeşte prin puterea de a prezenta viaţa în complexitatea ei socială şi psihologică.

Romanul aduce o imagine nouă, autentică, obiectivă asupra realităţii rurale, respingând orice intenţie de idilizare, de înfrumuseţare a realitatii satului. Formula de roman pe care o adoptă Liviu Rebreanu este modernă: ea rezultă în primul rând, din schimbarea perspectivei de investigaţie românească. Diferită e doar metoda, căci romanul, şi în cazul lui Rebreanu, rămâne în actualitatea vieţii. Rebreanu însă o interpretează obiectiv, ca problemă, fără intenţii moralizatoare sau sentimentalism.

In primul rand trebuie mentionat ca “Ion” este un roman obiectiv. Din punct de vedere al continutului, faptele sunt prezentate cronologic, in cauzalitatea lor, naratiunea fiind astfel una liniara. Exista un spatiu real, acela al satului Pripas si unul imaginar, acela al trairilor interioare ale personajelor.

Ca element de tehnhica literara, trebuie mentionat ca autorul unui roman obiectiv este omniscient si omniprezent, remarca evidentiata prin prezenta naratiunii la persoana a III-a sg. Modaliatatea narativa se remarca, asadar, prin absenta marcilor formale ale naratorului, de unde reiese obiectivitatea acestuia fata de evenimente si personaje. De altfel, Rebreanu declara ca “M-am sfiit intotdeauna sa scriu pentru tipar la persoana I”, pentru ca aceasta ar diminua veridicitatea povestirii.

Tot la persoana a III-a, cu detasare, Rebreanu prezinta viata satului Pripas, ca un exemplu, ca un exponent pentru societatea rurala de la inceputul sec.XX., cu tot ce inseamna ea: "bocotani", sarantoci, oameni de pripas, preot, invatator, functionari de stat, oameni politici. Obiceiurile si traditiile populare, evenimentele populare din viata omului sunt si ele prezente: hora, sfintirea hramului bisericii, nasterea, nunta, moartea. G.Calinescu observa ca” este opera unui poet epic, care canta cu solemnitate conditiile generale ale vietii:nasterea, nunta, moartea”.

Institutiile de stat- scoala, biserica, judecatoria, notariatul-isi gasesc si ele locul in romanul lui Rebreanu, iar familia este privita ca o institutie sociala. Rebreanu prezinta viata satului exact asa cum este ea, cu elementele pozitive si negative, fara nici un fel de menajamente. Formula epica dura a romanului este “o replica data atat lirismului semanatorist cat si atitudinii poporaniste”, predominante in epoca , departandu-se astfel de stereotipului semanatorist care idiliza viata acestuia.

Personajele sunt lasate sa evolueze singure, nu se intervine asupra lor in nici un fel. Ion, rupt intre dragostea pentru pamant si pentru Florica alege vocea pamantului in cunostinta de cauza, considerand ca: “ Sa raman tot calic, pentru o muiere…”. Ana a ales calea sinuciderii in modul cel mai firesc posibil, fara nici un fel de exagerare. In schimb, arta lui Rebreanu se vede in felul de a prezenta si de a motiva psihologic personajul. Astfel, Ion, umilit fiind pentru ca nu avea pamant, este sustinut de societatea in care traieste si care il judeca tot timpul sa faca orice compromis pentru a obtine pamantul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.