Ion - roman realist-obiectiv

Trimis la data: 2013-08-14
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 5
Nota: 8.10 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.Romanul este o opera narativa in proza, de mare amploare si diversitate, a carei actiune se desfasoara pe mai multe planuri, avand o intriga complexa si personaje numeroase. Concepul artistic al lui Rebreanu a fost exprimat in articolul "Cred", in care acesta afirma OBIECTIVITATEA este cea care sta la baza operelor sale. El refuza in acest sens relatarea la persoana intai, considerand ca traieste intr-o lume plina de relativitati si ca este de datoria sa adopte o pozitie neutra. De asemenea el se declara ANTICALOFIL sustunand ca nu estetica, ci pulsatia vietii conteaza in adevarata arta, el fiind in favoarea renuntarii la mijlocele artistice si stilistice, considerand stilul un mijloc,nu un scop:
Aparut in 1920, romanul "Ion" are la baza trei elemente care au fermentat in procesul de transfigurare a realitatii. Elementele care au constituit initial punctul de plecare pentru nuvelele "Sarutarea","Rusinea" si " Zestrea"(acestea fiind apoi transformate in roman) au fost vederea pe camp a unul taran tanar sarutand cu patima pamantul si vestea ce se raspandise rapid in lumea rurala, conform careia un taran bogat fusese nevoit sa-si dea fata (Rodica) unui fecior sarac si lenes cu care acesta ramasese insarcinata, iar acesta o batuse cumplit.

Ideea atribuirii scenei sarutarii lui Ion i-a fost data scriitorului de o discutie cu insusi Ion al Glanetasului, pe care l-a imortalizat astfel ca personaj literar, retinand din caracterul sau real iubirea pentru glie, reflectata in exterior prin patima cu care acesta rostea cuvantul "pamant".
3a.Tema o reprezinta patima pentru pamant a unui tanar taran si consecintele ei tragice. Actiunea se desfasoara in satul transilvanean Pripas, la inceputul secolului XX.

3b,d. In romanul Ion, cititorii sunt introdusi in universul fictiv pritr-o "poarta" reprezentata de drumul rural care se desprind din sosea. Urmandu-l, Rebreanu ne infatiseaza satele prin care trece, drumul devenind un pretext pentru descrierea Pripasului, pe care il strabate spre sfarsit. Drumul este un adevarat personaj si "face legatura dintre lumea reala si lumea fictiunii", intre cele doua scene care il prezinta derulanduse-ra evenimentele romanului, cititorul avand foarte acut sentimentul timpului care s-a scurs, subliniat de diferenta intre infatisarea drumului de la inceput si cea de la sfarsit(simetrie perfecta).

"Lasand Jidivita, drumul urca intai anevoie pana ce-si face loc printre dealurile stramtorate[...] ca sa dea buzna in Pripas pitit intr-o scrantitura de coline[...]Apoi soseaua coteste, apoi se indoaie, apoi se intinde, iar dreapta ca o panglica cenusie in amurgul racoros [...] si se pierde in soseaua cea mare si fara inceput... "
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.