Ion - roman realist-obiectiv, fresca

Trimis la data: 2014-03-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Eugenia_R
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inainte de "Ion" al lui Liviu Rebreanu, in mintile luminate romanesti exista o intrebare cel putin interesanta: "De ce nu avem roman?". Intr-adevar aceasta intrebare evidentia o problema serioasa a literaturii romanesti. Desigur, erau cateva opere care incercau sa rezolve aceasta problema: "Tainele inimei" de Mihail Kogalniceanu, "Ciocoii vechi si noi" de Nicolae Filimon, "Mara" de Ioan Slavici sau "Ciclul Comanestilor" de Zamfirescu. Insa, in doar in 1920, Rebreanu termina marea sa lucrare "Ion", considerata "certificatul de nastere" a romanului rominesc.
Toate aceste trasaturi apar in "Ion". Multitudinea de intamplari si evenimente care se petrec in roman nu arata doar accentuarea epicului, ci si oglindirea vietii si a lumii. De exemplu, in planuri secundare apare lupta indarjita a lui Vasile Baciu pentru a-si apara pamantul; lupta lui Avram pentru salvarea averii implicate intr-o afacere din care iese spoliat; lupta pentru locul de deputat in dieta de la Budapesta; lupta preotului Ion Belciug pentru a zidi biserica de piatra in satul Pripas; lupta fetelor si a familiilor lor pentru o partida, un mariaj cat mai bun; concurenta dintre avocatii si functionarii marunti, ca si luptele pentru o brazda din ogorul vecinului.

In "Ion", lumea este intr-adevar prezentata in dimensiunile ei sociala si monografica. Sociala, pentru ca se relateaza destinele mai multor familii din satul Pripas: cea a lui Ion Pop al Glanetasului, cea a invatatorului Herdelea, cea a Anei etc. Demografica, pentru ca este aratat satul ardelean de la inceputul secolului XX din toate punctele de vedere: stratificare economica (sateni bogati/saraci) si sociala (tarani/intelectuali), traditii si obiceiuri (nunta, hora, botez), descrierea fizica a aspectului.

In roman apare foarte bine ilustrat si interesul pentru cotidian. Fiecarui personaj cu rol semnificativ in poveste ii este relatat trecutul, si fiecare din acestia sunt oameni comuni din mediul rural, fie ca sunt tarani sau "intelectuali". Ion este reprezentativ pentru omul simplu, cu probleme financiare, dar cu o mare dorinta de a lucra pamantul; invatatorul Herdelea, modelul invatatului roman, care, desi depindea de autoritatile austro-ungare, le preda elevilor in romana.
Toate acestea sunt prezentate la persoana a III-a, obiectiva din punctul de vedere al naratorului si, in acelasi imp, demiurgica.

Naratorul stie tot ce se petrece in mintea si in exteriorul personajelor, pe toate planurile romanului. De asemenea, totul e prezentat cu belsug de detalii si foarte atent chiar si la cele mai nesemnificative parti ale vietii rurale.Toate acestea ne arata monumentalitatea textului, naratorul privindu-si lumea creata de undeva de sus, dar, in acelasi timp, si cu microscopul. Astfel, se ajunge la concluzia ca "Ion" este un roman realist-obiectiv.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.