Ion

Trimis la data: 2005-11-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.64 / 10
Downloads: 20
Autor: Daria manescu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 782
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dupa o munca de 7ani,prima varianta se numeste ZESTREA,titlu sugestiv pt importanta zestrei in lumea rurala,schimbat apoi in Ion,Rebreanu dorind sa faca din protagonistul romanului un tip reprezentativ pt taranimea din Ardeal de la inceputul secolului al XX-lea.Romanul a fost primit cu entuziasm de critica literara in special de Lovinesc care il numeste pe Rebreanu”creatorul obiectiv al romanului romanesc” si apreciaza arhitectura narativa impecabila.
Romanul Ion este rezultatul unor indelungate experiente nuveliste,Rebreanu fiind autor a 4volume de nuvele din care multe au ca tema iubirea si patima pt pamanturi.

Dupa o munca de 7ani,prima varianta se numeste ZESTREA,titlu sugestiv pt importanta zestrei in lumea rurala,schimbat apoi in Ion,Rebreanu dorind sa faca din protagonistul romanului un tip reprezentativ pt taranimea din Ardeal de la inceputul secolului al XX-lea.

Romanul a fost primit cu entuziasm de critica literara in special de Lovinesc care il numeste pe Rebreanu”creatorul obiectiv al romanului romanesc” si apreciaza arhitectura narativa impecabila.

Sursele de inspiratie sunt multiple si variate:nuvelele pe tema iubiri a pamantului si a geloziei,scrisoarea de la sora sa,Livia,gestul aproape maladiv al uni taran de a saruta pamantul”ca pe o ibovnica” si discutia cu un flacau,Ion Pop al Glanetasului,care i se plange de de umilinta si saracia pe care le aduce lipsa pamantului.

Structura romanuli este riguroasa si alcatuita din doua parti narativa ample:GLASUL PAMANTULUI si GLASUL IUBIRII,doua metafore sugestive pt cele doua pasiuni devastatoare care vor face din Ion un personaj dilematic incapabil sa armonizeze glasul pamantului cu glasul iubirii. Mentalitatea satului care ii aprecia pe oameni dupa statul material il determina pe Ion sa iubeasca inca de mic pamanturiile mai mult ca pe o mama.

In roman exista mai multe scieri reprezentative pt pasiunea lui pt pamant:cant priveste nostalgic pamanturiile care au apartinut candva familiei lui... Reprezentativ in acest sens este capitolul ZVARCOLIREA din volumul GLASUL PAMANTULUI in care Ion se simte mic si slab privind pamantul care il percepe ca pe un „falnic si nendurator stapan”.

In propozitii sintetice,exclamative,Ion isi exprima regretul de a fi pierdut pamantul adus ca zestre de catre Zenobia: „locul nostru,saracul!”sau „cat pamant,Doamne!” aflam ca isi dispretuieste mama si isi uraste tatal cazuti in patima betiei,care au instrainat zestrea Zenobiei. Sentimentul acesta de frustrare l-a stapanit inca din copilarie,pamantul i-a fost mai drag ca o mama.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.