Ion de Liviu Rebreanu

Trimis la data: 2004-12-15 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: Adrian neagu Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Arta lui Rebreanu porneşte în două direcţii : una exterioară, reprezentată de romanele Ion, Răscoala, alta interoară, regăsindu-se în Ciuleandra, Amândoi şi Pădurea spânzuraţilor, afirmă Eugen Todoran.
Paul Georgescu afirmă că : Ion este monografia satului Transilvănean, antebelic, iar Pădurea spânzuraţilor nu e monografia primului război mondial, ci o confruntare de păreri dintre sensul vieţii şi viaţa însăşi, aflată la limita extremă.

Liviu Rebreanu
(Curriculum Vitae)

Liviu Rebreanu s-a născut in anul 1885, la 27 noiembrie, în comuna Târlişua, din judeţul Bistriţa-Năsăud.
1891 începe şcoala primară, sub conducerea tatălui său;
1895-1897 trece prin Gimnaziul Grăniceresc şi Şcoala Civilă de Băieţi;
1903-1907 este elev şi absolvă Academia Militară;
1907 scrie în limba maghiară nuvele satirice : „Scara măgărească”;
1908 pleacă din armată şi se apucă de scris;
1909 scrie nuvela „Răfuiala” şi trece în „ţară”;
1912 schiţa „Vrăşmaşii”;
în 1914 moare Vasile Rebreanu, tatăl scriitorului, iar el, ofiţer în armata maghiară, neprezentat la mobilizare, nu poate participa la înmormântare;
în 1918 este arestat de autorităţile germane, dar reuşeşte să fugă în Moldova;
în 1920 apare romanul „Ion”;
în 1921 apare volumul „Catastrofa”;
în 17 noiembrie 1922 încheie redactarea romanului „Pădurea spânzuraţilor”;
în 1925 apare romanul „Adam si Eva”;
în 1929 primeşte Premiul Naţional de literatură;
în 1932 lucrează intens la „Răscoala”;
în 1940 apare romanul „Amândoi”;
în 1943 apare volumul „Amalgam”;
la 2 ianuarie 1944 nota : „Sunt într-adevăr obosit, puţin mai abătut, profund plictisit, până la amărăciune.” Se stinge din viaţă la 1 septembrie, obosit şi bolnav, la Valea Mare.
„Arta lui Rebreanu porneşte în două direcţii : una exterioară, reprezentată de romanele „Ion”, „Răscoala”, alta interoară, regăsindu-se în „Ciuleandra”, „Amândoi” şi „Pădurea spânzuraţilor” ”, afirmă Eugen Todoran.
Paul Georgescu afirmă că : „Ion este monografia satului Transilvănean, antebelic, iar Pădurea spânzuraţilor nu e monografia primului război mondial, ci o confruntare de păreri dintre sensul vieţii şi viaţa însăşi, aflată la limita extremă”.

Ion
de Liviu Rebreanu

„El singur e mai mult decât o întreagă operă literară. Ion e suficient ca să înfrunte timpul încă mult, foarte mult, de aici încolo.” (Camil Petrescu).
Liviu Rebreanu, supranumit „ poet al Ardealului ” de către Tudor Vianu, a scris romanul „Ion” intre anii 1913 si 1920. Romanul este o operă deschisă, în care se dezvăluie aspecte noi din realităţile intime. Acest roman face saltul uriaş în evoluţia realismului românesc în raport cu semănătorismul.
Titlul, foloseşte un nume socotit ca o momeală, Ion, fiind pentru public o provocare unde se vede limpede că mania orbeşte, patima întunecă judecata , specific fiind imaginii ţăranului ardelean.
George Călinescu aprecia : „Ion e opera unui poet epic care cântă cu solemnitate condiţiile generale ale vieţii, naşterea, nunta, moartea […] Ion e un poem epic, solemn ca un fluviu american, o capodoperă de martie liniştită.”
Este prezentată viaţa românească din Ardeal, prezentarea sufletului ţărănesc, lăcomia de pământ şi senzualitatea robustă, afirmate prin şiretenie, lipsă de scrupule, cruzime.
Romanul „Ion”‚ „este tezaurul unei experienţe în care se oglindesc o provincie şi un popor”(Şerban Cioculescu). Scriitorul însuşi, aprecia în 1932 că „Ion şi-a stabilit un loc mai precis în istoria romanului românesc şi o reputaţie mai mare în conştiinţa publică.”
„Ion” este o poveste simplă, cu oameni simpli, dar adevăraţi, cu virtuţi şi servituţi umane şi sociale. Este o revărsare de trăire românească şi de suflet românesc.
Satul Pripas, din romanul lui Liviu Rebreanu, cu oamenii lui, cu mişcările lui sufleteşti, cu conflictele, cu mentalitatea, cu portul şi obiceiurile, e la fel cu oricare sat din Ardeal. În orice sat ardelenesc, de altă dată se putea întâlni povestea lui Ion al Glanetaşului, a Anei lui Vasile Baciu, a Floricăi sau a lui George Bulbuc însoţită şi de povestea familiei învăţătorului Zaharia Herdrelea. Scriitorul a demonstrat magnific că tematica rurală nu este o tema stoarsă dacă oglindeşti realitatea nuanţată , complexă şi profundă.
Universul artistic se structurează în jurul metaforei care are ceva din puterea miraculoasa a pământului. „ Pământul nu reprezintă doar o formă de proprietate, ci o entitate existenţială, pământul este integrat într-o concepţie de viată, problema pământului fiind, însuşi problema vieţii româneşti.”(Liviu Rebreanu).
Ceea ce l-a inspirat şi l-a impresionat a fost acea scenă petrecută la început de primăvară, când pământul era jilav şi lipicios, iar un ţăran îmbrăcat în haine de sărbătoare s-a aplecat şi-a sărutat pământul („l-a sărutat ca pe o ibovnica” L. Rebreanu).
Prezentarea drumului alb mai degrabă o poteca desprinsă din drumul ce vine de la Cârlibaba creează spontaneitatea, fiind intim legată de sentimentele umane, ele aparţinând din strămoşi aceloraşi categorii istorice când omul făcea parte din natură şi mai puţin natura din gândurile lui. Cărarea este spaţiul pe care Ion se duce la pământurile sale şi tot pe ea vin, pe rând Ana şi Florica, la el.
Cu o artă remarcabilă, Rebreanu nu aduce satul la cititor, ci îl introduce pe acesta în atmosfera patriarhală a satului, cu obiceiurile sale. Astfel, cu prilejul unei nunţi, toţi oamenii, tineri şi bătrâni, ţărani şi intelectuali, participă la acest eveniment.
Deşi îndrăgostit de Florica (fata săracă a văduvei lui Maxim Oprea), Ion, care voia să strângă avere, o invită, pe Ana lui Vasile Baciu, la horă, iar George Bulbuc (ţăran bogat) o invita pe Florica, doar pentru a-l face gelos pe Ion.
Tatăl Anei nu vedea cu ochi buni apropierea dintre fiica sa şi Ion, el dorindu-l pe George de ginere, aceasta generând un conflict între Ion şi Vasile, iar apoi o bătaie straşnică între cei doi rivali.
Avid de pământ, Ion nu se dă în lături şi ară mai mult pământ decât i se cuvenea, încercând să înfrunte destinul de om sărac pecetluit de viciile tatălui sau. Pentru fapta sa, Ion este dat în judecată, dar cei doi s-au împăcat înainte de proces. Ei au înştiinţat judecătorul de împăcare, dar nu au fost luaţi în seamă, preotul discută, în ungureşte, cu judecătorul, iar în urma discuţiei Ion se alege cu o săptămână de puşcărie. Acest fapt a stârnit mânia familiei Herdelea , aceştia făcând o reclamaţie.
Setea lui Ion de pământ , înfăţişează pasiunea ţăranului român pentru ţarina natală. Astfel, Ion, se îndrăgosteşte de averea Anei, de pământurile pe care le râvneşte („nu-i fusese dragă Ana şi nici acum nu-şi dădea seama bine dacă i-e dragă”). În antiteză cu Ana, din coasta destinului, se naşte Florica, fată frumoasă, dar săracă, pe care Ion „o iubea mult mai mult şi purta în suflet râsul ei cald, buzele ei pline şi umede, obrajii rumeni ca piersica, ochii ei albaştri ca primăvara.”
Ion, deşi îndrăgostit de Florica, ars de dorinţa de a avea pământ o lasă însărcinată pe Ana, care este bătută de tatăl ei, zilnic, până se căsătoreşte cu Ion. El o ia ca pe o „marfă” odată cu pământurile şi averile ei, sufletul lui coborând multe trepte copleşit fiind de patima posesiunii. La nuntă, profitând de oboseala Anei, Ion dansează cu Florica, iar Ana îşi dă seama că Ion o mai iubeşte pe Florica. La început, Vasile Baciu, nu este de acord să-i dea toate pământurile, dar de frica judecaţii i le dă.
Florica, „fată frumoasă ca o floare” , se căsătoreşte cu George Bulbuc. Şiretul Ion se împrieteneşte cu George din dorinţa de a fi mai mult timp în preajma Floricăi.
Savista este omul însemnat din mitologia populară, românească, rea, invidioasă („Are picioare încârcite din naştere, iar braţele lungi şi roase ca nişte căngi anume spre a-şi târî schilozenia”). Este cea nebăgată în seamă de lume, e ...

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.