Ion de Liviu Rebreanu dupa momentele subiectului

Trimis la data: 2012-10-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.67 / 10
Downloads: 0
Autor: adryyanna
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Liviu Rebreanu s-a nascut la data de 27 noiembrie 1985 si a murit la 1 septembrie 1944.A fost romancier si dramaturg.Opera lui de debut,in revista "Luceafarul" (sibiu) a fost "Codrea " (Glasul inimii).Specii literare folosite de Liviu Rebreanu: nuvela,roman,teatru.
Dintre creatiile sale romanesti amintim: "Ion" (aparut in 1920) , "Padurea spanzuratilor" (1922) , "Rascoala" (1932).Putem aminti si de romanele: "Adam si Eva" (1925) , "Ciuleandra" (1927) , "Gorila" (1938).
Inainte de a incepe comentariul romanului "Ion" ,dam o scurta definitie conceptului de roman.Prin urmare,romanul este o specie a genului epic,in proza,de mare intindere,cu o actiune complexa ,ce se poate desfasura pe mai multe planuri,cu personaje numeroase.
Voi specifica cateva trasaturi ale romanului : romanele au rol de agreement,au character belletristic,autorul romanului se numeste romacier,iar subiectului unui roman este functional in intregime.
Tema romanului "Ion" o constituie patima pentru pamant a unui tanar taran , precum si consecintele ei tragice.

Despre titlul romanului putem spune ca este semnificativ pentru initiera autorului de a face din Ion tipul generic al taranului ardelean.Structura romanului este simetrica,impartita in doua parti : "Glasul pamantului" si "Glasul iubirii" care ne transpune in lumea satului ardelean de la sfarsitul secolului trecut si inceputul secolului nostru.

Voi face o scurta prezentare a personajelor romanului inainte de a trece la actiunea in sine.Amintim : Ion al Galnetasului-flacau chips,inteligent si voinic,dar sarac,care isi sacrifica iubirea pentru Florica pentru a se imbogati ; Vasile Baciu,Invatatorul Herdelea,Parintele Belciug,Titu Herdelea,George Bulbuc,Ana -o fata uratica,fiica unui bogatas al satului(Vasile Baciu) si binenteles Florica-o fatafrumoasa,insa saraca.

Romanul incepe cu descrierea drumului catre Pripas,la care se ajunge prin "soseaua ce vine de la Carlibaba intovarasind Somesul" pana la Cluj , din care se desprinde "un drum alb mai sus pe Armadia" si dup ace lasa in Jidovita in urma, "drumul urca intai anevoie pan ace-si face loc printer dealurile stramtorate (...), apoi coteste brusc pe sub Rapile Dracului ,ca sad ea buzna in Pripasul pitit intr-o scantitura de coline".La intrarea in sat "te intampina(...) o cruce stramba pe care e rastignit Hristos cu fata spalata de ploi si cu o cuninita de flori vested agatata de picioare"Aceasta imagine simbolica trebuia specificata,intrucat apare atat la inceputul romanului cat si la sfarsitul acestuia,precum si in desfasurarea actiunii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.