Ion de Liviu Rebrenu - roman realist, modern, social, interbelic

Trimis la data: 2015-05-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: sofiaionut
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul este o specie a genului epic in proza, de mari intinderi , cu actiune complexa , care se deruleaza pe mai multe planuri narrative , cu personaje numeroase care sunt bine conturate din punct de vedere moral si o intriga conplicata.
In urmatoarele randuri voi adduce argument cu ajutorul carora voi demonstra ca opera "Ion" de Liviu Rebreanu este un roman interbelic, realist, modern, obiectiv, social cu elemente traditionale dar si un roman doric.
Titlul romanului este un element al paratextului, ilustrand numele personajului principal si eponim, Ion, in jurul caruia se invarte actiunea romanului si care in sfarsitul romanului sufera o soarta tragica ,fiind ucis de sutul Floricai. In sens conotativ, Ion este un reprezentant al categoriei din care face parte .(taranimea)
Tema romanului este reprezentata de monografia realitatilor dintr-un sat ardelenesc de la inceputul secolului XX.

Conflictul central il constituie lupta apriga pentru avere dar si pentru improprietarirea intr-o perioada in care statutul financiar al omului era stabilit in functie de "averile pamantesti" (nr de loturi detinute). Structura romanului se bazeaza pe doua parti care descriu cele doua conflicte din sufletul protagonistului. Prima parte "Glasul pamantului" in care remarcam lupta lui Ion de a intra in posesia pamanturilor lui Vasile Baciu ,"sete de pamant" datorata tatalui sau care da pamantul si condamnandu-l pe Ion la saracie intr-o societate in care punctul este pus pe cat de multe pamanturi detii.

In cea de a doua parte "Glasul iubiri" observam o schimbare la Ion care se trezeste la realitate si doreste sa se implineasca si din punct de vedere al iubirii nu doar financiar.Cele doua parti sunt impartite in 13 capitole care detin titluri sintaza(Sarutarea;Nunta;Inceputul etc.). Firul narativ cuprinde doua planuri paralele , care prezinta pe-o parte destinul lui Ion iar pe alta parte destinul intelectualului reprezentat de invatatorul Herdelea.

La fel ca alte romane realiste precum romanul Mara de Ioan Slavici care se inspira din viata cotidiana de la sfarsitul secolului al XIX-lea, tema acestuia este reprezentata de eforturile unei femei, al carui nume precum in cazul nostru serveste ca titlu,Mara. Aceasta este o vaduva dintr-un targ transilvanean, Radna, care se "zbatea" pentru a obtine o pozitie sociala mai buna intre micii negustori ai locului, prin harnicie si perseverenta, pentru a le asigura un trai mai bun copiilor sai,Persida si Trica, in ciuda conditiilor nefaste.

La fel si autorul nostru, Liviu Rebreanu, a avut la baza formari romanului pe langa experienta sa ca fiu de taran si literatura universala si intamplari traite sau povestite precum: o secventa memorabila petrecuta in timp ce se afla la vanatoare, un taran imbracat in strae populare se apleaca pentru a saruta pamantul, scena pe care o regasim in roman in capitolul intitulat "Sarutarea"; o alta scena din cele multele intamplari din viata sa ar fi secventa relatata de sora sa despre o fata instarita din sat care ramane insarcinata fiind alungata de tatal sau ,fata pe care o regasim in persoana Aanei care ramane insarcinata cu fiul lui Ion.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.