Ion sau de la personajul tip la prototip

Trimis la data: 2010-04-03
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 5.86 / 10
Downloads: 43
Autor: Mariuca Popovici
Dimensiune: 15kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ceea ce n-a reusit Duiliu Zamfirescu in ciclul Comanestenilor, a izbutit Rebreanu cu romanul ,,Ion" ( 1920 ), roman al satului romanesc de peste munti, mai ales ca, pentru prima oara in literature noastra, un scriitor zugravea sufletul taranesc fara idealizare si fara alta poezie decat aceea care e proprie acestui suflet. Romanul rebrenian este un fel de epopee a romanismului, cu intunericul si luminile lui, o epopee care insa patrunde pana in adancurile sufletului romanesc.
Ion, eroul cu aviditatea lui brutala de pamant, nu e decat expresia primitiva a ambitiei care roade sufletul oricarui om, pentru a se ridica deasupra mediului in care l-au sadit natura si contingentele sociale.In acest veac al bunurilor materiale, toti suntem, mai mult sau mai putin, Ioni. Toti ne simtim mai mult decat suntem, toti nazuim intai la bunurilr pipaite ale vietii, lasand pentru mai tarziu, sau poate niciodata, pe cele spirituale, si toti, ca si Ion, dam la sfarsit cate un faliment.

Ion este simbolul ambitiei tragice care ne arde sufletul si care, intotdeauna, se va simti. Este defectul unei mari calitati, si, de aceea, soarta lui Ion - cu mici variatii - este icoana propriei noastre soarte. Aceasta este marea lui insemnatate.Protagonistul romanului - Ion Pop al Glanetasului - traieste o degringolada; el se zbate in planul existentei fara sa-si poata lamuri, in planul constiintei, locul sau in lume.Impresia de tragic survine, in cazul sau, din inaltarea personajului deasupra nivelului obisnuit.

Printr-o ,,depasire sensibila a mediei si mediocritatii omenesti Rebreanu il detaseaza de comun" ( Nicolae Balota), pentru ca el traieste totul excesiv, pune in lucruri o ardere care depaseste limitele firescului. Figura centrala a lui Ion, spune E. Lovinescu, depaseste realitatea : e un taran conceput mai mare ca natura, o expresie tipica a ceea ce numeste Nietzsche putere de vointa, a instinctului de dominatie, o creatie, prin urmare simbolica."

Intr-adevar, prin formidabila dezlantuire a egocentrismului, prin suprema incordare a vointei de posesiune, insotita de o dozare eficienta a mijloacelor, N. Balota il va numi,,un posedat al posesiunii". Ion depaseste cazul particular si se ridica la dimensiunea uman-semnificativului.

Realism nu inseamna a face din arta un pleonasm al vietii, fiindca viata se scutura singura de ce-i este de prisos, ci inseamna a-i oglindi legile profunde intr-un cadru de necesitate istorica si de psihologie concreta.Niciun scriitor al Ardealului n-a zugravit cu deplina nepartinire incertitudinea din sufletele romanilor de peste munti, din epoca Imperiului.

Pentru personajele lui Rebreanu nu este totul a avea, ci a poseda si a simti. Pierzand, omul rebrenian este mai tragic decat Oedip, pentru ca in limitele idealului sau de viata singur monologul ii este permis, restul e tacere. Rebreanu scrie un roman al obsesiei, al unei chemari secrete care savarseste totul si face ca epica propriu-zisa sa devina aparenta, uneori paradoxala, a unui joc de imponderabile ce se desfasoara in subteranele vietii sufletesti.opera sa proiecteaza un om profund, care sties a piarda, fara sa fie invins.

Lupta lui Ion de a razbate, de a raspunde unei necesitati vitale si, deopotriva, unei pofte de a avea pamant, care declansa rezerve uriase de energie si vointa, a luat sfarsit cu o drama. Apriga lui zbatere ramane o zadarnicie. Ion a fost vazut din doua unghiuri aproape opuse, pe de o parte a fost considerat un exponent autentic al sufletului taranesc ardelean, verosimil, atat in ordinea reala, cat si artistica, pe de alta, un prototip idealizat, un simbol al unei aspiratii stravechi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.