Iona Marin Sorescu

Trimis la data: 2009-02-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.51 / 10
Downloads: 11
Autor: Melanya
Dimensiune: 6kb
Voturi: 58
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Personaje:Iona,pescarul1,pescarul2,fara varsta,figuranti.Indicatii scenice:ca la orice om foarte singur,Iona vorbeste tare cu sine insusi,isi pune intrebari si-si ras[unde,se comporta tot timpul ca si cand in scena ar fi doua personaje.
Subintitulata “tragedie in patru acte” si publicata in 1968 in revista Luceafarul,Iona face parte dintr-o trilogie dramatica,semnificativ intitulata”Setea muntelui de sare” alaturi de “Paradiserul” si “Matca”.Metafora din titlu traduce sete fara limite de Absolut a omului.
GENEZA
Aparent,piesa lui Marin Sorescu are la origine cunoscutul mit biblic a lui IONA .Iona este insarcinat in taina sa propovaduiasca cuvantul Domnului in cetatea Ninive caci fara delegile oamenilor ajunsese pana la cer.Vrea insa sa se ascunda si,cu ajutorul unei corabii fuge la Tarsis dar Dumnezeu il pedepseste pentru neascultare.

Trimite un vant ceresc care rascoleste marea,si corabierii pentru a potoli urgia il arunca pe fugarul Iona in valuri.Un monstru marin il ingite,din porunca divina.Dupa trei zile si trei nopti petrecute in pantecele balenei in rugaciuni de expresie,”Domnul a poruncit pestelui si pestele a varsat pe Iona pe uscat.”

Acesta este subiectul fabulei biblice pe care de altfel nu-l regasim decat vag in continutul piesei lui M.Sorescu.Eroul poetului dramaturg este chiar opusul omonimului sau biblic care fusese inghitit de balena pentru care vroia sa fuga de misiune.

Balena care trebuia sa indeplineasca porunca ascendenta era insasi in traseul unei predestinari.In plus,pescarul biblic inchis pentru necredinta in burta unui peste este eliberat dupa pocainta.Pescarul lui M.Sorescu se afla de la inceput in gura pestelui,fara posibilitatea eliberarii in fapt si fara a fi savarsit vreun pacat.

In Cartea Sfanta Iisus da de inteles preotilor carturari,levitilor si fariseilor ca el implineste destinul prefigurat de profetul Iona.Identitatea de destine este surprinzatoare:se intampla ca Iona si Iisus sa moara pentru a renaste dupa trei zile si trei nopti afirmand triumful vietii asupra mortii si intunericului.

M.Sorescu nu s-a gandit sa faca din IONA o drama crestina.Mai mult chiar,mitul este desacrarizat,golit de continutul religios.In abdomenul balenei,eroul lui Sorescu isi aminteste foarte vag de profetul biblic ingitit de monstru dar nu mai stie ce a urmat.

Autorul insusi trebuind sa-si exprime opera ramane in ambiguitate:”Stiu numai ca am vrut sa scriu ceva despre un om singur,nemaipomenit de singur”.Ca si in dramaturgia universala Marin Sorescu nu putea sa ocoleasca o stare generalizata de spirit,omul brutalizat de existenta.Nu putea sa evite nici experientele teatrului modern.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.