Iona - particularitati ale compozitiei si constructiei subiectului

Trimis la data: 2013-10-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.57 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scrie un eseu argumentativ de 2-3 pagini despre particularitati ale compozitiei si ale constructiei subiectului intr-o opera dramatica studiata, apartinand perioadei postbelice, pornind de la ideile exprimate in urmatoarea afirmatie:

"Prima consecinta pentru constitutia operei dramatice este forma ei dialogata: spre deosebire de lirica, gen care privilegiaza monologul, sau de epica, gen care amesteca discursul indirect, la persoana a III-a, cu dialogul si monologul, structura operei literare dramatice se alcatuieste dintr-o suita de dialoguri, la care iau parte doua sau mai multe personaje, si din monologuri.

Referate similare:

O asemenea structura influenteaza direct maniera in care sunt construite personajele si, implicit, formele de caracterizare a acestora: personajul dramatic - tragic sau comic - se infatiseaza mai intai prin actiunile si prin vorbele sale, fie rostite intr-un schimb de replici, fie intr-un monolog; doar apoi el poate fi caracterizat de celelalte personaje". (Gabriela Duda, Analiza textului literar).

Pentru a prezenta particularitati ale compozitiei si ale constructiei subiectului intr-o opera dramatica apartinand perioadei interbelice, trebuie sa remarcam ca spectacolul dramatic este una dintre cele mai vechi forme de expresie artistica. De aceea, structura operei dramatice este caracterizata de prezenta unor coordonate fixe, a unor elemente care diferentiaza genul dramatic de alte genuri literare. Cu alte cuvinte, fiind destinata reprezentarii scenice, opera dramatica adopta, ca prima consecinta, "forma dialogata: spre deosebire de lirica, gen care privilegiaza monologul, sau de epica, gen care amesteca discursul indirect,

la persoana a III-a, cu dialogul si cu monologul, structura operei literare dramatice se alcatuieste dintr-o suita de dialoguri, la care iau parte doua sau mai multe personaje, si din monologuri. O asemenea structura influenteaza direct maniera in care sunt construite personajele si, implicit, formele de caracterizare a acestora: personajul dramatic - tragic sau comic - se infatiseaza mai intai prin actiunile si prin vorbele sale, fie rostite intr-un schimb de replici, fie intr-un monolog; doar apoi el poate fi caracterizat de celelalte personaje." ( Gabriela Duda, Analiza textului literar )

In istoria evolutiei teatrului au existat, insa, cateva momente de ruptura, care au condus la inovarea structurilor dramatice traditionale. In literatura postbelica, speciile dramatice traditionale nu se mai disting si, in general, se estompeaza limitele dintre epic, liric si dramatic. Estomparea granitelor in dramaturgie este anticipata de cateva forme teatrale lansate in modernismul interbelic, cum sunt comedia absurdului, comedia lirica si sentimentala, drama expresionista sau drama mitica etc. Se cultiva: teatrul suprarealist, care parodiaza simboluri, conventii literare ale anumitor specii si foloseste
automatismul verbal;

teatrul istoric, avand drept caracteristici demitizarea istoriei, parodia cliseelor ( destinul national ), cultivarea comicului bufon si burlesc, dar si gravitatea meditatiei care transpare sub aspectul ludic ( Marin Sorescu, Raceala, A treia teapa ); teatrul parabolic, care prezinta, in forma alegorica, "povesti" despre libertatea si limita umana, impune motivul spatiului inchis, se distinge prin ironie si lirism ( Marin Sorescu, Setea muntelui de sare. Teatrul postmodern va impune noi structuri dramatice, "dizolvand" subiectul si deconstruind personajul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.