Iona - particularitatile unui text dramatic studiat

Trimis la data: 2013-11-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.56 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 23kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scrie un eseu de 2 - 3 pagini despre particularitatile unui text poetic sau ale unui text dramatic studiat din opera lui Marin Sorescu, pornind de la ideile exprimate intr-una dintre urmatoarele afirmatii critice:
"Sorescu [...] mediteaza la ceea ce scrie si scrie invaluind tragicul, sublimul, grotescul in plasa fina a ironiei. A pune aceste notiuni in raporturi insolite este tehnica lui. In configuratia ei intra si un element de absurd calculat, acela care faciliteaza patrunderea paradoxului in poem". (Eugen Simion, Scriitori romani de azi)

"Piesele [lui Marin Sorescu] sunt in fapt niste parabole sub forma unor monologuri dramatice [...], in care spiritul nostru poate citi mai multe lucruri.
O tehnica a ambiguitatii, foarte raspandita si ea in teatrul modern, face ca faptele sa poata fi interpretate in mai multe feluri". (Eugen Simion, Scriitori romani de azi) Pentru a prezenta particularitatile unui text dramatic din opera lui marin Sorescu, trebuie sa remarcam ca spectacolul dramatic este una dintre cele mai vechi forme de expresie artistica si, drept urmare, una dintre cele mai supuse rigorilor compozitionale ( de la structura exterioara pana la repere temporo - spatiale in cadrul actiunii ).

In istoria evolutiei teatrului au existat, insa, cateva momente de ruptura, care au condus la inovarea structurilor dramatice traditionale. In literatura romana postbelica, speciile dramatice traditionale nu se mai disting si, in general, se estompeaza limitele dintre epic, liric si dramatic. Estomparea granitelor in dramaturgie este anticipata de cateva forme teatrale lansate in modernismul interbelic, cum sunt comedia absurdului ( Gheorghe Ciprian ), comedia lirica si sentimentala (Mihail Sebastian), drama expresionista sau drama mitica ( Lucian Blaga, G. M. Zamfirescu), "comedia tragica" ( Mihail Sorbul ) etc.

Se cultiva: teatrul suprarealist, care parodiaza simboluri, conventii literare ale anumitor specii si foloseste automatismul verbal; teatrul istoric, avand drept caracteristici demitizarea istoriei, parodia cliseelor ( destinul national ), cultivarea comicului bufon si burlesc, dar si gravitatea meditatiei care transpare sub aspectul ludic ( Marin Sorescu, Raceala, A treia teapa ); teatrul parabolic, care prezinta, in forma alegorica, "povesti" despre libertatea si limita umana, impune motivul spatiului inchis, se distinge prin ironie si lirism (Marin Sorescu, Setea muntelui de sare ); farsa tragica, prin care se parodiaza structuri ale tragediei si se cultiva absurdul, comicul si burlescul.

Teatrul postmodern va impune noi structuri dramatice, "dizolvand" subiectul si deconstruind personajul. Teatrul postbelic e caracterizat de sintagma "anti": se vorbeste despre antiteatru, antiliteratura, antipiese. Piesele de teatru asociaza elemente comice si elemente tragice ( pana la suprapunere), reiau in sens parodic structuri ale teatrului anterior ( personajul, conflictul, tipuri de personaje consacrate, cum ar fi confidentul, mesagerul, primul amorez ), practica impuritatea stilului ( se imbina frecvent stilul "inalt" cu cel familiar si chiar argotic ).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.