Iona - tema, viziune, personaj

Trimis la data: 2014-04-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: filip_silviu
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Continuand experientele teatrului modern, existentialist si absurd, inaugurat de Eugen Ionesco, opera dramatica a lui Marin Sorescu se distinge prin incarcatura filozofica, aducand in scena un personaj individualizat prin cautarea unui sens absolut.
Subintitulata tragedie in patru acte si publicata in 1968 in revista Luceafarul, Iona este una dintre piesele reprezentative pentru formele de manifestare ale teatrului modern. Termenul tragedie trebuie inteles in sensul de lupta a individului cu destinul si incercarea lui de a-l infrunta.
Cele patru tablouri ale piesei prezinta avatarurile devenirii lui Iona, experientele sale in trecerea de la starea de inconstienta la starea de luciditate. Iona pescarul traieste intr-un perpetuu orizont al asteptarii. Dar, fiindca pestele fabulos intarzie sa apara, Iona incearca sa-si contrafaca destinul: si aduce de acasa un acvariu si, distrandu-se, simuleaza pescuitul. Un peste urias, iesit din haul apelor, il inghite. Captiv si obiect al proceselor digestive ale unei fiare marine, Iona descopera ca existenta se consuma intre marginile unui univers piscicol, in care pestii se inghit unii pe altii.

Tot spintecand burti de pesti, Iona iese, in sfarsit, la lumina, pe o plaja pustie. Dar orizontul care i se arata il inspaimanta din nou, pentru ca si acesta, spre nefericirea pescarului, este alcatuit dintr-un alt sir nesfarsit de burti de peste. In speranta unei libertati iluzorii, isi spinteca propriul abdomen, cu sentimentul de a fi gasit nu afara, ci in sine deplina libertate.

In opozitie cu teatrul clasic, elementele de decor sunt, mai degraba, stilizate. Spatiul desemneaza conditia tragica a omului modern, damnat sa-si duca existenta intr-o lume inchisa, limitata, fara speranta de a comunica cu alte lumi: in primul tablou, o gura imensa de peste in jumatate de scena, cealalta jumatate - apa desenata in cercuri cu creta; un mic acvariu in care dau veseli din coada cativa pestisori; celelalte tablouri - burtile pestilor, ce sugereaza metaforic acelasi orizont inchis. Relatiile temporale reliefeaza perspectiva discontinua a timpului psihologic, ce potenteaza starile interioare ale personajului.

Confruntarea dintre personaje, specifica teatrului clasic, lipseste. Conflictul principal al piesei este interior, ilustrand drama existentiala a protagonistului. Prin tehnica monologului, autorul evidentiaza miscarea sufleteasca a personajului, care isi pune intrebari si isi raspunde, se comporta tot timpul ca si cand in scena ar fi doua personaje. Limbajul este metaforic, aluziv, trimitand la aspecte din viata reala. Orice e in stare Iona sa suporte, in afara de tacere. Vorbirea e singura lui modalitate de supravietuire: Fac ce vreau. Vorbesc. Sa vedem daca pot sa si tac...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.