Ionel Teodoreanu- La medeleni

Trimis la data: 2014-01-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 7.67 / 10
Downloads: 0
Autor: golban
Dimensiune: 21kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intaiul volum din ciclul La Medeleni, organizeaza intr-o forma mai obiectiva indeciziunea sufletului infantil.Copilul se naste fara o constiinta limpede de sine si fara simtul realului. neputand face diferenta intre spirit si materie, intre vis si realitate, el e animist. Eroii fiind copiii nu putem vorbi despre caractere, despre creatiuni de oameni. Copiii nu sunt o miniatura a oamenilor de mai tarziu, precum samanta nu este miniatura copacului care va deveni.
Neavand constiinta clara de sine, copii n-au caracter si nu pot intra decat intr-o tipologie temperamentala, ale carei prime doua categorii sunt cele doua sexe. Viata instinctuala nu este se desfasoara in seria masculina si cea feminina, cu mici nuante de stil fiziologic pe baza caruia se vor delimita mai tarziu individualitatile celor trei copii.

Indrumul lor spre diferentiere, copiii isi descopera si isi exerciteaza, prin joc functiunile de mai tarziu. Cand Danut isi da seama ca este o existenta aparte in Univers, incepe sa incerce sentimentul vaninitatii si sa se simta o forta:
"-D-apoi nu te doboara, boierule, namila asta? -intreaba unul dintre tarani.
-Pe mine?"
El are gravitatea individului care lupta:
"Stai, mama, nu vezi ca am treaba!"
Incepe sa incerce orgoliul viril:
"- Voi- le spune el surorolor cu dispret- voi sunteti niste fete."

Viseaza ca un sultan le fura pe Olguta si pe Monica, iar el le scapa din mainile tiranului, dupa care cele doua fete ingenuncheaza si-i pupa mainile. dimpotriva, la cele doua fete se contureaya armele feminitatii. Monica e languroasa, plina de sentiment si se lasa trasa de cozi in chipul cel mai ispititor. Olguta, dimpotriva, il distruge pe salbaticul de Danut prin "buna crestere".

Ea e corecta cu ostentatie si are in conversatie indrazneala femeii, parand mai inteligenta din cauya facultatii de adaaptare. Odata cu personalitatea se naste simtul demnitatii si copiii vor sa fie crezuti "pe cuvantul lor de onoare":
"-sa te juri ca nu spui.
-Eu nu spun!-
-Te juri?
-Nu ma jur; eu nu spun"

Dandu-si seama ca reprezinta ceva pe aceasta lume, copiii cer sa fie respectati pentru contributia lor la realitate. Olguta nu vine la masa fara invitatii oficiale:
"-Fiindca nu m-a poftit pe mine"
si chiar blanda Monica protesteaza contra expresiilor autoritare, care incalca liberul ei arbitru:
"-Da tu ce vrei?
-Sa va duc la mos Gheorghe!
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.