Iosif Stalin

Trimis la data: 2005-03-22
Materia: Istorie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 13
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 6185
Autor: Munteanu Andreea
Dimensiune: 29kb
Voturi: 274
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Iosif Stalin - Dictator absolut al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste din 1929 pana la moartea sa, in 1953, Stalin a facut din tara sa o superputere mondiala, chiar daca a instaurat unul dintre cele mai represive regimuri politice din istorie.Iosif Stalin
Iosif Stalin - Nascut Iosif Vissarionovici Djugasvili la 21 decembrie 1879 in orasul Gori din Georgia, in Caucaz, Stalin a fost terorizat in copilarie de tatal sau alcoolic, un cizmar saracit. Dupa moartea tatalui, copilul de 11 ani avea sa fie rasfatat de mama sa care il iubea exagerat de mult, visand sa faca din el un preot ortodox.

Iosif Stalin s-a inscris la seminarul teologic din Tiflis la varsta de 14 ani, si atitudinea sa rebela I-a atras porecla de Koba, dupa numele legendarului bandit si rebel georgian. In scurt timp s-a simtit incorsetat de aspra disciplina ce domnea in seminar si sub acuzatia de a fi raspandit idei subversive, a fost exmatriculat din seminar in 1899.

Dupa trei ani era membru al sectiunii georgiene a Partidului Social-Democrat si in aceasta calitate calatorea prin Caucaz, facand agitatie printre muncitori si organizand greve. Asemeni contemporanului sau german Adolf Hitler, tanarul “Koba” provenea dintr-un mediu familial sordid si brutal si parea complet lipsit de perspective in tinerete. Spre deosebire de Hitler, ucenicul revolutionar georgian nu avea nici carisma, nici talent oratoric, dar era curajos, necrutator si un stralucit organizator. Limba lui materna era gruzina, o limba foarte diferita de rusa insusita ulterior, pe care a vorbit-o toata viata cu un pronuntat accent gruzin.

In 1903, social-democratii s-au despartit in doua grupuri, factiunea radicala bolsevica (“majoritara”) a lui V.I.Lenin si factiunea mai moderata pe care Lenin o numea mensevica –“minoritari”,desi in realitate ii depasea numeric pe bolsevici.Stalin s-a alaturat radicalilor si s-a format la scoala lui Lenin .In urmatorul deceniu ,din 1903 si pana la exilarea sa in Siberia in 1913, Stalin a actionat pentru cresterea puterii partidului, a organizat celula dupa celula pe intreg intinsul tarii si a finantat activitatea partidului planuind si executand jafuri indraznete.

Din acest motiv a fost arestat de cel putin sase ori.(Dar i s-au administrat pedepse destul de blande, iar el a reusit sa scape in repetate randuri, ceea ce nu exclude posibilitatea sa fi fost agent al politie.)In 1912,Lenin l-a promovat in Comitetul Central bolsevic, nucleul partidului.In ciuda firii sale necomunicative si a dificultatilor de exprimare, Stalin a devenit primul editor al ziarului Pravda (“Adevarul”),publicatia oficiala a bolsevicilor. In aceasta perioada a adoptat numele Stalin – “Omul de otel” .

In 1913, Stalin nu a mai dat dovada de abilitatea sa obisnuita de a evita arestarea , astfel ca a luat calea exilului in Siberia. A indurat patru ani plini de privatiuni, reusind sa se intoarca in Rusia abia dupa inlaturarea de la putere a tarului Nicolae al II-lea in martie 1917. In urma esecului primei tentative a bolsevicilor de a accede la putere in vara lui 1917 – si in absenta lui Leon Trotki , care fusese arestat ,si a lui Lenin, care era nevoit sa se ascunda,- Stalin a trecut la reorganizarea partidului, contribuind decisiv la succesul Revolutiei din Octombrie.

La intoarcerea lui Lenin din exilul autoimpus, Stalin a primit mai multe posturi de comisar, tot timpul lucrand in tacere pentru a-si consolida puterea. In 1922 a fost numit secretar general al Comitetului Central al partidului, o pozitie extrem de importanta care ii permitea sa controleze aparatul de partid. La moartea lui Lenin, in 1924, Stalin s-a impus ca succesorul ales al liderului comunist si si-a folosit fara scrupule functia de secretar general pentru a-i elimina pe toti cei ce indrazneau sa se opuna.

Se stie ca Lenin dorea ca succesorul lui sa fie Leon Trotki. De fapt in testamentul sau politic, Lenin a afirmat ca Stalin era prea nemilos si ca ar trebui inlaturat din postul de secretar general. Totusi,dupa moartea lui Lenin la inceputul anului 1924 ,Stalin reuseste sa faca pierdut testamentul acestuia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.