Ipostaze ale fantasticului

Trimis la data: 2003-03-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.92 / 10
Downloads: 12
Autor: Katinka
Dimensiune: 6kb
Voturi: 115
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ipostaze ale fantasticului - Fantasticul reprezintă o lume creată de noi, ceva artificial. Este lumea nostră proprie, care ne permite să evadăm din realitate şi din viaţa cotidiană. Forma pe care o ia fantasticul depinde de caracterul fiecărei persoane.
Fantasticul este modalitatea de a ieşi din orizontul marcat şi îngrădit în timp şi spaţiu. Arta este posibilitatea de a crea o lume nouă şi de a evada în alt univers emoţional şi spiritual. Setea noatră de a atinge perfecţiunea şi de a găsi fericirea ne-a adus la concluzia că există o lume paralelă cu a noastră.

Nowad Philipps distinge două forme ale fantasticului: fantastic occidental şi fantastic oriental. Cel occidental este tradiţia Europei apusene; literatura fantastică se bazează pe efectul de spaimă, dozat în mod savant de către scriitor. În orient, fantasticul a evoluat pe altă cale, „devenind încetul cu încetul o superbă şi fascinantă melodie plină de culoare şi poezie, depăşind aproape orice spaimă prin strălucirea fanteziei imaginative”.

Fantasticul se diferenţiază prin atmosferă şi tonalitate, reprezentând principala opoziţie între fantastic şi feericul din povestiri sau drame: ”O poezie aeriană, fluidă răspândeşte în lumea spiritelor o atmosferă rarefiată, pură; chiar şi atunci când spiritele sunt răutăcioase, ele nu sunt ameninţătoare, dură” (Ion Biberi).

Fantasticul se întâlneşte în multe tipuri de texte: basme, poveşti, povestiri, nuvele etc. Fiecare autor redă fantasticul în modul în care se exprimă cel mai bine. Povestirea reconstituie o întâmplare a cărei scrieri propune viziunea subiectivă a unui narator; de cele mai multe ori acţiunea i s-a petrecut naratorului, unui prieten sau personajul reeditează întâmplări mitice expuse la începutul operei.

Este dificil să găsim o definiţie generală a fantasticului, deoarece există mereu şi abateri de la reguli. Alegem schema fantasticului a lui Roger Callois: „Ordine – Ruptură – Revenire la ordine” deoarece majoritatea operelor din domeniul fantasticului ale marilor scriitori români urmează această schemă.

Acest fapt reiese clar din opera lui Vasile Voiculescu – „Căprioara din vis”. Opera începe cu un dialog între narator şi prietenii lui în care vorbesc despre visuri şi izvodul artei. La un moment dat naratorul începe să povestească o întâmplare petrecută cu dânsul pe când avea 23 de ani. A fost invitat la vânătoare la castelul unui prinţ, unde se îndrăgostise de o domniţă.

Acest lucru însă nu i l-a mărturisit. Cu o noapte înainte de vânătoare domniţa s-a apropiat şi i-a spus că visul pe care o să-l aibă în seara respectivă va fi prezicător. După asta i-a dăruit câinii sai. Ziua următoare, la vânătoare, pe când era departe de tovarăşii săi, s-a început un crivăţ puternic, care l-a doborât. Nu mai putea mişca. Câinii s-au ghemuit in jurul lui apărândul. Când a fost găsit câinii nu mai erau in viaţă, iar el ca prin minune a scăpat cu zile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.