Ipostaze ale femeii in literatura romana

Trimis la data: 2010-05-28
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.64 / 10
Downloads: 0
Autor: Vasile Florina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Iubirea este marea tema a literaturii din toate timpurile pentru ca acest sentiment este etern uman. Ea poate fi structurata in mai multe etape: iubirea ca initiere, iubirea- pasiune, iubirea tragica.Iubirea-pasiune se caracterizeaza prin: atractie irezistibila, existenta unor bariere in implinirea sentimentului, incalcarea regulilor comunitatii.
Femeia, personaj literar, poate aparea in mai multe ipostaze: fiica, sora, tanara indragostita, sotie, mama. Este cazul personajului Persida din romanul Mara de Ioan Slavici.
Prima ipostaza in care gasim acest personaj feminin este aceea de fiica. Mara, mama Persidei, o vaduva puternica si ambitioasa, doreste ca fiica ei sa devina " o femeie minunata, si dulce la fire, si bogata, si frumoasa... aidoma preotesei de la Pecica", pe care Mara o admira. Aceasta statuse patru ani la calugaritele din Lipova si era hotarat ca si Persida sa urmeze acelasi drum pentru implinirea visului Marei : A© Asa are sa fie Persida mea! >>

Persida starneste in inima mamei atat mandria ca are o fata frumoasa, cat si nelinistea : A© Prea I se facuse fata frumoasa, si nu mai stia ce sa faca cu dansa. >> Viata pe care o duce Persida la manastire o indeparteaza de mama ei, de casa in care a crescut : " se simtea nenorocita cand venea la casa cea saraca."Relatia mama-fiica este contradictorie: cand de apropiere si intelegere, cand de indepartare, dezaprobare a comportamentului Persidei: " - Lasa , draga mamei! Sa nu te sperii, ca au sa treaca toate cu bine. Asta e soarta femeilor! Zise ea incet si se pleca asupra ei, ca sa-i potriveasca perinile la capatai si sa-i mangaie fruntea... Nu e nimic: fii linistita, draga mamei."

"-Nu! Nu! raspunde Mara cu hotarare indarjita. Asta nu se poate! (...) Daca te-as vedea pierduta toata bucuria vietii mele, dar as zice c-au mai patit-o si alte moarta, ar fi mame si m-as mangaia in cele , mama, mama mea cea draga si scumpa si buna, iarta-ma si spune-mi tu ce sa fac." Mara realizeaza maturizarea fiicei sale: "Am facut ce am putut si dupa cum mi-a fost priceperea, acum insa mi-a venit randul sa ma uit in gura ta ."Fiica este impresionata si emotionata de cuvintele mamei in care descopera iubirea ce aceasta i-o poarta:

" Era muma ei femeia aceasta, si parca abia acum apucase a-si da seama ca nu-I este straina si ca nu din simtamant de datorie numai, ci din iubire curata umbla in voiele ei." Atunci cand este batuta si umilita de barbat se intoarce la mama ei." Trecuse de miezul noptii, si ele, desi obosite moarte, nu puteau sa doarma in culcusurile lor."In final , Persida isi rezolva problemele de familie tot cu ajutorul mamei . Mara va reuni familiile:

"Am sa ma duc chiar eu sa-I spun, s-o chem, s-o aduc: ii este nepot tot atat de bine ca mie; are si ea sa se bucure."
Cele doua " nu sunt in opozitie si nici in conflict. Ele se subinteleg una pe cealalta in existenta prezenta, trecutul presupune o legatura de filiatie, viitorul, una de devenire. Caci Persida tinde sa ajunga asemanatoare Marei, preluand probabil de la ea acele trasaturi care o pot face apta pentru viata." (Magdalena Popescu, Ioan Slavici, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti,1977.)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.