Ipostaze ale structuralismului functionalist

Trimis la data: 2009-11-01
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 8.03 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorina Boanta
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Disociindu-se polemic de unele aspecte de fond ale conceptiei lui T. Parsons, al carui student a fost, R.K. Merton marcheaza cea mai semnificativa disidenta printre discipolii acestuia, prin incercarea de a dezvolta structuralismul functionalist. Principala sa reusita, din punct de vedere al istoriei ideilor contemporane, ramane definirea relatiei dintre cercetarea empirica si teorie ca problema fundamentala a sociologiei.
Asimiland novator aparatul conceptual propriu analizei functionale a structurii sociale, R.K. Merton este autorul unei conceptii originale privind aportul sociologiei la rezolvarea problemelor actuale ale societatii contemporane. Premisele pe care isi construieste conceptia poarta numele de postulate si pot fi rezumate astfel: I. Tendinta interna a sistemelor catre echilibrul structural are eficacitate maxima doar la nivelul sistemelor primare. Odata cu cresterea gradului de diferentiere structurala, cerintele functionale nu mai pot fi indeplinite decat partial.

Aparitia elementelor tensionale intre componentele tuturor sistemelor releva arii potentiale de actiune a unor componente noi pe care R.K. Merton le numeste disfunctii. Disfunctiile nu trebuie calificate ca momente de patologie structurala, ci ca secvente naturale ale procesului de schimbare prin care se realizeaza reformele institutionale. II. Fiecare componenta a sistemului are o functie concret determinata, dar nu toate elementele componente sunt functionale din punct de vedere al tuturor cerintelor structurale.

Astfel, daca pentru o structura un element este functional, el poate apare ca afunctional sau chiar disfunctional pentru alte structuri ale aceluiasi sistem. III. Orice sistem contine un set de alternative functionale: un element poate indeplini mai multe functii dupa locul pe care-l ocupa in structuri. Aceste alternative functionale asigura coeziune si longevitate structurala sistemelor. Cunoasterea si utilizarea eficienta acestora defineste domeniul de competenta a inginerului social care,

ca profesionist in proiectarea si intretinerea structurilor sociale trebuie sa aiba in vedere, alaturi de functiile dominante si functiile latente, functiile manisfeste, disfunctii, componentele anatomice si starile de dezechilibru temporar. Permanenta restructurare a raportului dintre teorie, metoda si structurile sociale, impusa de practica sociala, necesita o foarte riguroasa cunoastere a corelatiilor dintre componentele structurale si cerintele functionale ale sistemelor institutionale ce urmeaza a fi practicate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.