Ipostaze citadine in romanul Groapa

Trimis la data: 2021-12-11
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.51 / 10
Downloads: 1
Autor: manuela_dinca
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
In acest referat sunt surprinse ipostazele citadine din romanul "Groapa" a lui Eugen Brabu. Lucrarea este adresata masteranzilor de la Facultatea de litere, programul Studii culturale romanesti in context european.
Ruralitate anexata orasului, mahalaua este un spatiu care, pe langa dispunerea spatiala si aspectele arhitecturale caracteristice, dezvolta relatii sociale specifice. Nicolae Panea, antropolog, defineste mahalaua ca fiind acel spatiu periferic ce se construieste in jurul unor inconveniente date de departare, zgomot, inconfort, violenta, vulgaritate si vicii.

Printre prozatorii care au scris despre mahala si afla si Eugen Barbu. Acesta scrie romanul Groapa la care a lucrat timp de zece ani si pe care l-a refacut de treisprezece ori inainte de a-l publica.

Scris intr-un stil concis, cu fraze nu foarte lungi, in acest roman este descrisa ridicarea uneia dintre cele cinci mahalale ale Bucurestiului interbelic, mahalaua Cutarida.

Povestea incepe sa-si teasa firul in jurul gropii de gunoi a lui Ouatu de pe campurile Cutaridei, avand ca personaj central pe Grigore. Acesta, un fel de sef al gunoierilor, isi ridica un bordei cu mainile sale, in care locuieste doar cu nevasta lui. Singurii oameni care se vad pe aici, de primavara pana toamna tarziu, sunt gunoierii, drangalai de la tara, cam lenesi si hoti, betivi si saraci, fara case ori familii. Alaturi de acestia mai traiau niste caini hamesiti de foame, pentru ca gunoaiele gropii erau atat de sarace incat nu se putea gasi deloc hrana pentru ei. Grigore agonisea cat putea din leafa-i mica pentru a-si putea cumpara un loc mai la fata, spre Grivita, ca sa-si construiasca o casa cand nu va mai putea lucra la groapa.

Dupa un timp, insa, mahalaua incepe sa se mareasca. Oameni care nu isi pot cumpara o bucata de pamant in oras, oameni impinsi de nevoi si de saracie sa plece din locul de bastina, ceferisti de lucrau la stat, meseriasi pe banii lor,niste zidari plini de copii, cu muieri frumoase si parsive, un negustor care [..]deschisese carciuma la rampa, un frizer, un croitor cu atelier si ucenic. Mahalaua incepe sa prinda viata odata cu trecerea anilor, oamenii incep sa se cunoasca, sa lege prietenii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.