Iranul

Trimis la data: 2004-01-19 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 950
Autor: Claudia Roxana Dimensiune: 40kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Iranul
Cea mai mare autoritate in Republica Islamica Iran o are Conducatorul (Faqif) sau Consiliul de Conducere care exercita atat puterea politica suprema cat si puterea religioasa care este
o manifestatie a integritatii a politicii cu religia.
Iranul

Iranul
INTRODUCERE
Iranul sau Republica Islamica Iran, are capitala la Teheran si este impartita din punct de vedere administrativ in 28 de provincii, iar sarbatoarea nationala a Iranului este in data de 1 aprilie in memoria proclamarii independentii in 1 aprilie 1979 si a formarii Repulicii Islamice Iran.

Forma de guvernamant este republica teocratica.
II.SEFUL STATULUI
Cea mai mare autoritate in Republica Islamica Iran o are Conducatorul (Faqif) sau Consiliul
de Conducere care exercita atat puterea politica suprema cat si puterea religioasa care este
o manifestatie a integritatii a politicii cu religia. In concordanta cu articolul 5 din Constitutia

Iranului faqif-ul este drept si pios care este recunoscut de majoritatea populatiei in orice perioada de timp ca cel mai calificat sa conduca poporul.

Iranul
In articolul 107 din Constitutia Iranului din 1979, Ayatollah Khomeini este recunoscut ca primul faqif. Articolele 108 si 112 specifica calificarile si obligatiile ale faqif-ului . Printre obligatii se numara numirea juristilor in Consiliul de Aparare; seful judecatorilor din ramura judiciara; seful sau personalul fortelor armate; comandantul Pasdaran-ului (Corpul de Aparare Revolutionar); personalul ce il reprezinta in Consiliul Suprem de Aparare si comandantul armatei aeriene si navale. Faqif-ul este de asemenea autorizat sa propuna candidati pentru alegerile prezidentiale.

Iranul
De altfel el este imputernicit sa demita un presedinte care a fost gasit de Curtea Sprema de Justitie ca fiind neglijent in responsabilitatiile sale.
Articolul 5 si 107 specifica procedurile pentru succesiunea in functia de faqif. Dupa Khomeni functia de faqif este preluata de un jurist religios. Daca un singur conducator religios nu este recunoscut ca fiind in masura sa conduca, expertii religiosi alegi de popor sunt in masura sa aleaga dintre ei de la trei pana la cinci juristii distinsi care vor constitui un “faqif” colectiv numit “Consiliul de conducere”.

Iranul
Dupa demisia Ayatollah-ului Khomeini in 3 iunie 1989, Ayatollahul Seyed Ali Khamanei a fost ales faqif de catre Consiliul Expertilor in mai 1989 a Republicii Islamice. Amendamentele constitutiei a modificat constitutia astfel :
a fost desfiintat Consiliul de Conducere iar Adunarii Expertiilor i s-a atribuit dreptul de a alege seful statului fara si deasemenea i se mai atribuie dreptul de a demite seful statului
seful statului numai trebuie sa fie o autoritate suprema teologica. El trebuie sa posede cunostinte adecvate si sa cunoasca capitolele de baza variate din canonul islamic.

A doua mare autoritate dupa faqif este presedintele. Constituita din 1979 vede in presedinte ca si seful executivului dar si coordonatorul celor trei ramuri ale statului. Presedintele este ales de catre popor in mod direct pentru un mandat de patru ani iar realegerea sa succesiva este valabila numai odata.
Presedintele semneaza si supravegheaza indeplinirea legilor , semneaza tratate si alte intelegerii internationale ratificate de Majilei.

PUTEREA LEGISLATIVA

Legislativul este format din doua mari institutii politice: Parlamentul si Consiliul de Aparare a Constitutiei.
Articolul 62 si 90 din Constitutia din 1979 investeste puterea legislativa Adunarii Consultative islamice , parlamentul sau “Majlis”. Deputatii sunt alesi in mod direct prin vot secret odata la patru ani. Fiecare deputat reprezinta cate o zona geografica din Iran si fiecare deputat trebuie sa aiba cel putin saizeci de ani.

Parlamentul nu poate fi dizolvat: in concordanta cu articolul 63 din Constitutie “ alegerile fiecarei sesiuni trebuie sa aiba loc inainte de expirarea sesiunii precedente astfel incat tara sa nu ramana niciodata fara o Adunare”. Articolul 64 stabileste numarul deputatilor la 270 si asigura adaugarea inca unui deputat odata la 10 ani.

Parlamentul nu numai ca are responsabilitatea aprobarii Primului Ministru si a membrilor Cabinetului, ci are dreptul de a chestiona fiecare ministru in parte sau oricine din Guvern. Articolele 88 si 89 cer ca ministrii sa apara inaintea Parlamentului in termen de zece zile de la chemare. Daca deputatii sunt nemultumiti in timpul interogatoriului de prestatia unui ministru, ei pot cere programarea unui vot de incredere pentru prestatia unui ministru sau a Guvernului. Articolul 69 precizeaza ca dezbaterile Parlamentului sa fie accesibile publicului iar aceste dezbateri pot fi trnsmise la radio sau televiziune.

Constituia prevede deasemenea ca Consiliul de Aparare sa examineze legile transmise de Parlament sa asigure ca aceste legi sunt in conformitate cu legile islamice.Conform articolului 91 Consiliul de Aparare consta din 12 membrii sase din ei sunt clerici alesi de faqif iar ceilalti sase sunt avocati musulmani care in prima faza sunt alesi de Inalta Curte de Justitie si apoi aprobati cu o majoritate de voturi de Parlament.Membrii acestui Consiliu conduc timp de sase ani, iar sase dintre ei sunt schimbati odata la trei ani.

GUVERNUL
Guvernul include presedintele ales care este responsabil pentru alegerea primului ministru si a cabinetului si care este aprobat de Parlament. In concordanta cu articolul 135 din Constitutie Primul ministru poate ramane in functie atata timp cat poseda votul de incredere a Parlamentului,alfel trebuie sa predea o scrisoare de demisie Presedintelui.

In 1987 Consilul de Ministri a totalizat 25 de membrii. Fiecare ministru in parte a fost aprobat de presedinte si Parlament.Primul ministru si cabinetul stabileste politicile de guvernamant si executa legile.

Parlamentul poate pune intrebarii oricarui membru in parte despre responsabilitatiile sale. Ministrii care nu reusesc sa gastige un vot de incredere vor fii demisi si nu mai pot devenii membrii ai Guvernului nici in urmatorul Guvern.Pentru a demite un Presedinte cu un vot de “ non-confidence” este nevoie de o majoritate de voturi de doua treimi.

Presedintele poate avea catvia deputati si un vicepresedinte care va prelua responsabilitatiile Presedintelui in absenta lui, in cazul mortii lui, sau a demiterii sau in cazul inbolnavirii mai mult de doua luni. Daca este necesar vicepresedintele poate sa randuiasca o campanie de alegere a unui nou Presedinte in 50 de zile de la eliberarea functiei.
Bugetul si afaceriile administrative sunt incredintate presedintelui. Presedinte este (Ali) Mohammad KHATAMI-Ardakani (din 3 August 1997) iar Vicepresedinte este Dr. Mohammad Reza AREF-YAZDI (din 26 August 2001)

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.