Isaac Newton

Trimis la data: 2006-09-08 Materia: Fizica Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 5509
Autor: Mihai Iacob Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Isaac Newton (1642-1727), fizician englez, matematician şi filozof natural, este considerat unul dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă ai tuturor timpurilor.Isaac Newton

Isaac Newton s-a născut în Woolsthorpe, Lincolnshire, în Anglia. Tatăl său a murit încă înainte de naşterea lui Isaac Newton. La vârsta de trei ani, mama sa s-a recăsătorit, iar bunica sa s-a ocupat în continuare de educaţia lui.

Isaac Newton a început şcoala într-un oraş învecinat şi, la vârsta de zece ani, a fost trimis la o şcoală în apropierea oraşului Grantham. În timpul şcolii, Isaac a locuit în casa unui faracist numit Clark, de unde se presupune că i s-a născut interesul pentru chimie.

Tânărul Isaac Newton pare a fi fost un băiat tăcut însă priceput. El a construit cadrane solare, modele de mori de vânt, un ceas acvatic, o trăsură mecanică şi zmei zburători cu lanterne ataşate de cozi. Oricum Newton a fost (cum a şi mărturisit apoi) foarte neatent la şcoală.

În 1656 mama lui Newton, după moartea celui de-al doilea soţ, s-a întors în Woolsthorpe şi şi-a retras fiul de la şcoală în speranţa să-l facă fermier. Newton nu a arătat nici talent şi nici aptitudini pentru a deveni un fermier, pentru munci agricole. Conform unei legende, el a fost odată găsit sub un gard viu cufundat în lectură în timp ce ar fi trebuit să fie în piaţa din Grantham. Din fericire, fostul profesor al lui Newton din Grantham a recunoscut inteligenţa sa şi a convins-o în cele din urmă pe mama acestuia să-i permită să se pregătească pentru admitere la Universitatea Cambridge.

În iunie 1661 Colegiul Trinity din Cambridge l-a acceptat pe Newton ca student. Studiile sale includeau aritmetica, geometria, trigonometria şi, mai târziu, astronomia şi optica. Probabil că a primit multă inspiraţie la Trinity de la distinsul matematician Isaac Barrow, care a fost profesor de matematică la acel colegiu. Barrow a recunoscut geniul lui Newton şi a făcut tot ce-i stătea în putere pentru a-l cultiva. Newton şi-a primit diploma licenţiată în ianuarie 1665.

Când o epidemie de ciumă bubonică în 1665 a închis temporal Universitatea Cambridge, Newton s-a întors în Woolsthorpe unde a rămas aproape doi ani. Această perioadă a fost o îmbogăţire intelectuală pentru Newton. În acest timp el a muncit mult şi a făcut descoperiri importante în subiectele pe care le va explora pe parcursul întregii sale vieţi: mişcarea, optica şi matematica.

Newton a formulat legi ale gravitaţiei universale şi ale mişcării – legi care explică mişcarea obiectelor atât pe pământ, cât şi pe cer.
Acelaşi Newton a inventat şi studiul modern al opticii – sau comportarea luminii – şi a constuit primul telescop. Perspicacitatea sa matematică l-a condus la inventarea ariei matematice numite „calculus” (pe care şi matematicianul neamţ Gottfried Wilhelm Leibnitz a dezvoltat-o independent).

Newton şi-a prezentat ideile în mai multe lucrări publicate dintre care două, „Philosophiae Naturalis Principia Matematica” (Principii Matematice ale Filozofiei Naturale – 1687) şi Optică (1704) sunt considerate printre cele mai bune lucrări ştiinţifice produse vreodată.

Contribuţiile revoluţionare ale lui Newton explică funcţionarea unei mari părţi din lumea fizicii în termeni matematici şi sugerează că ştiinţa poate oferi explicaţii şi pentru alte fenomene.

Newton a luat lucruri cunoscute şi a format teorii matematice pentru a le explica. El a utilizat aceste teorii matematice pentru a prezice prezentarea obiectelor în diferite circumstanţe şi apoi a compara prezicerile sale cu ceea ce a observat în decursul experimetelor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.