Isihasmul - rugaciunea lui Iisus

Trimis la data: 2003-05-19
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 73
Nota: 9.23 / 10
Downloads: 1959
Autor: Cristi P.
Dimensiune: 98kb
Voturi: 164
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Centrul vietii monahale pentru Biserica Ortodoxa a fost insa ,,Sfantul Munte Athos “ numit si ,, Gradina Maicii Domnului “. Incepand cu secolui al – X – lea Muntele Athos a luat o mare dezvoltare. Sfantul Atanasie Athonitul, originar din Trapezunt, ajutat de imparatul Nichifor Focas, a zidit in Athos, in 963, Marea Lavra, cu biserica principala numita ,, Katholicon “. Inainte de anul 1000 a fost ridicata o frumoasa manastire Vatoped, situata in partea de N-E a peninsulei Calcidice, pe un deal cu maracini de unde I se trage si numele.
Introducere


Motto :
,, A nu te mai complace in neputinta

este prima conditie pentru a te vindeca

Daca nimeni nu raspunde la chemarea

noastra, rugand si gemand, pierdem un

timp pe care l-am putea intrebuinta sa

ne restabilim, cel putin sa incercam s-o

facem “

( Jean Vrenier )


Cunoasterea este o necesitate. Omul nu poate trai fara sa cunoasca. realitatea inconjuratoare, vazuta sau nevazuta este obiect al cunoasterii. Realitatea dinlauntrul nostru ,, Dumnezeu “, a preocupat dintotdeauna si preocupa functia noastra cognitiva. Iar cunoasterea lui Dumnezeu este o porunca pe care o stim din Revelatia Sa absoluta prin Fiul Sau intrupat.
,, Acesta este viata vesnica : Sa te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat si pe Iisus Hristos pe care L-ai trimis.” ( Ioan 17,3 )
De aceea spunem ca finalitatea tuturor formelor de cunoastere de la cele inferioare din noi, la cele din jurul nostru, este cunoasterea lui Dumnezeu, caci prin noi si prin natura, El se reveleaza.
Astfel, omul devine insetat de a-L cunoaste pe Dumnezeu, dar el va trebui sa-L cunoasca altfel decat cunoasterea lucrurilor sau celelalte fiinte create. Este falsa si inselatoare corelatia pe care o fac unii intre modul de cunoastere a unui lucru oarecare, al vreunei idei, si cunoasterea lui Dumnezeu.
Daca in cunoasterea lui Dumnezeu utilizam numai organele, functiile si metodele folosite la cunoasterea celor relative, Dumnezeu ne va ramane pentru totdeauna Marele Necunoscut. Prin urmare, avem datoria sa-L cunoastem pe Dumnezeu, dar si constiinta ca, pentru anumite cai de abordare, de obicei, caile naturale, El este de negasit si de necunoscut.
Pentru ratiunea iluminata de har, cunoasterea lui Dumnezeu este posibila, dar splendorile ei raman negasite.
Cunoasterea lui Dumnezeu trebuie sa fie activata intotdeauna pornind de la relatia care exista intre Tatal cel necunoscut si Fiul care-L face cunoscut, dar prin care Tatal ne-a si cunoscut.
Cerintei insistente a lui Moise ( Exod 33, 13 ) de a-L vedea pe Dumnezeu I s-a raspuns ,, nu va vedea omul fata Mea si sa traiasca “
( Exod 33, 20 ), pentru ca nimeni nu L-a vazut pe Dumnezeu vreodata. Cu toate acestea, prin Fiul Sau, Dumnezeu ne-a dat darul cunoasterii Sale :
,, Fiul cel Unul Nascut este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut …” ( Ioan 1, 18 ).
,, Cel care M-a vazut pe Mine, a vasut pe Tatal “ ( Ioan 14, 9 ).
Scriptura de confirma imposibilitatea cunoasterii immediate a lui Dumnezeu, dar si singura posibilitate de implinire a necesitatii cunoasterii Sale, in, si prin Hristos, Fiul lui Dumnezeu intrupat.
Deci Hristos ni-L face accesibil pe Dumnezeu, descoperind taine ale fiintei divine. Prin El recunoastem pe Tatal, care Se descopera.
Cunoasterea lui Dumnezeu presupune o isistenta, iar aceasta nu trebuie confundata cu cautarea dovezilor despre existenta lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu are nevoie de dovezi spre a proba cuiva ca exista. EL ESTE.
De dovedirea existentei au nevoie cele venite la existenta din nimic si care ieri au fost, azi sunt, dar poate maine nu vor mai fi.
Cunoasterea lui Dumnezeu este si o patrundere continua in taina negraitei prezente a lui Dumnezeu cel tripersonal, nu numai cu mintea ci cu toate facultatile spirituale, cu toata fiinta.
CAPITOLUL I
INCEPUTUL ISIHASMULUI XI – XIV,
IN MONAHISMUL RASARITEAN

I.1 Centrul vietii monahale – Muntele Athos

Patrunderea isihasmului, prin sec. XI –XV, in tinuturile ortodoxe din Egipt, Palestina, Siria, Asia Mica si Peninsula Balcanica, pe langa suferintele aduse, a adus si un curent innoitor al credintei.
Este vorba de curentul isihast, care a luat curand forma unei miscari inovatoare si a sfarsit prin a avea pretentie de doctrina. El se dezvolta la Muntele Athos, in Bulgaria, Serbia, Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania.
Centrul vietii monahale pentru Biserica Ortodoxa a fost insa ,,Sfantul Munte Athos “ numit si ,, Gradina Maicii Domnului “.
Incepand cu secolui al – X – lea Muntele Athos a luat o mare dezvoltare. Sfantul Atanasie Athonitul, originar din Trapezunt, ajutat de imparatul Nichifor Focas, a zidit in Athos, in 963, Marea Lavra, cu biserica principala numita ,, Katholicon “.
Inainte de anul 1000 a fost ridicata o frumoasa manastire Vatoped, situata in partea de N-E a peninsulei Calcidice, pe un deal cu maracini de unde I se trage si numele.
Manastirea Hilandar a fost zidita in 1197, iar in secolul al – XIV – lea s-a pus temelia manastirii Cutlumus cu ajutorul voievodului Tarii Romanesti, Nicolae Alexandru, devenind Marea Lavra a Tarii Romanesti. Pana in 1375 s-au cladit in Muntele Athos 17 manastiri mari, apoi mai tarziu, numarul lor va creste la douazeci.
Documentele mentioneaza ca pe la 1046 existau in Sfantul Munte Athos 180 de locasuri de inchinare cu 2000 de calugari, iar in 1213 erau 300 de locasuri si 3000 de calugari. Astfel Muntele Athos a ajuns cel mai vestit centru de viata duhovniceasca din tot Rasaritul Ortodox.
Romanii au fost cei mai mari binefacatori ai Athosului, caci ei au facut manastirilor de aici mai multe danii decat toate popoarele ortodoxe la un loc.
Darnicia romanilor a fost mult laudata de Arhimandritul rus Porfirie Uspenski, unul din cei mai buni cunoscatori ai Muntelui Athos care a spus: ,, Nici un alt popor ortodox n-a facut atata bine pentru Athos cat au facut romanii “. ( 1 )
Cu toate ca romanii au facut mai multe secole danii, nu au nici azi o manastire mare cum au bulgarii, sarbii si rusii.
Abia in secolul al – XIX-lea, 1856 Patriarhia Ecumenica a aprobat pentru romani schitul Prodromul dependent de manastirea Vatoped. Mai au si schitul Lacu, infiintat in 1745 de calugari moldoveni. Pentru a se mentine unitatea si disciplina monahala in toate manastirile din Athos, s-au construit schituri in care vietuiau 4 – 5 calugari ( monahi ) apoi chilii si sihastrii in care se ducea o viata mai aspra.
Sihastriile erau locuinte modeste, uneori sapate in pesteri si stanci, aici ascetii duceau o viata aspra, iar fratii mai tineri din manastire – mama le duceau din cand in cand apa si paine.

_________________________________________________________
N.B 1 : Hristianskij Vostok ( Rasaritul crestin ) t III, 3 Moscova 1880, p.334, Istoria Athosului, Kiev, 1877, p. 334


O alta categorie de locuinte pentru monahii mai batrani o formeaza cathismele, care nu sunt decat niste colibe modeste cu cate un pat si un scaun.
Felul de viata a celor mai multe manastiri era cel chinovial sau obstesc.
Monahii traiau in comun, se rugau in comun, luau masa in comun in terapeza manastirii.
Incepand cu secolul al XIV-lea, isihasmul care cerea o mai mare apropiere de Dumnezeu prin rugaciune, asceza si contemplatie, a introdus un stil de viata mai aspra decat in manastirile cu viata de obste.
Pe la 1200 s-a ingaduit monahilor din Muntele Athos si stilul de viata idioritmic, cu chilii separate, avand permisiunea sa posede si bunuri materiale. In manastirile idioritmice, viata se baza pe reuniuni de catre 7 – 8 membrii, care formau o familie monahala, in fruntea careia se afla un proestos.
Darnicia romanilor fata de Rasaritul Ortodox a fost scoasa magistral in relief de Patriarhul Ecumenic Athenagaros I ( 1949 – 1972) la 17 octombrie 1967, la Manastirea Curtea de Arges cu ocazia vizitei sale. El a declarat urmatoarele :
,, Numele stralucit al Basarabilor umple intreaga catedrala din Constantinopol si pretutindeni unde am mers in Rasaritul Ortodox am gasit aceste urme vii intre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Ortodoxa in general.

In afara de Constantinopol, Sfantul Munte Athos este plin de numele voievozilor ortodocsi romani. Am gasit urme de voievozi romani la Damasc, Ierusalim, Alexandria si chiar la Muntele Sinai, unde am fost in 1959. Toate aceste locasuri sfinte pastreaza cu evlavie ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.