Isihasmul

Trimis la data: 2013-01-25
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.12 / 10
Downloads: 0
Autor: ady_mila
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rugaciunea inimii este raportata la isihasm, in sensul in care isihia este conditia pentru a ajunge la nivelul cel mai inalt al rugaciunii - contemplatia. Prima forma a monahismului crestin a fost cea eremitica. Retragerea in liniste pentru rugaciune si curatire de patimi era tinta oricarui monah. Isihia, ca conditie a cresterii duhovnicesti era inceputul si coordonata constanta a vietii monahale de aceea, monahismul afost dintotdeauna si este prin sine insusi isihast.
Spre sfarsitul primului mileniu exista o profilica traditie isihasta, de factura in special sinaitica, chiar daca formula rugaciunii lui Iisus nu era mereu aceeasi. Omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu in vederea ajungerii la asemanarea cu Dumnezeu (Facerera 1, 26; 5,1). In traditia sfintilor parinti aceasta asemanare inseamna indunmezeirea omului. De aceea scopul final al omului este ajungerea la indumnezeire.
Sfantul Grigorie Palama spunea ca: "indumnezeirea inseamna vederea luminii necreate".

Atunci cand persoana umana ajunge la vederea luminii necreate in Persoana Logosului - Cuvantul lui Dumnezeu, el ajunge la indumnezeire. Vederea luminii necreate este unirea cu Dumnezeu, indumnezeirea persoanei umane (participare si comuniune cu Dumnezeirea).
Contemplarea si indumnezeirea ofera adevarata cunoastere a lui Dumnezeu. Cunoasterea lui Dumnezeu si teologia nu sunt roade ale ratiunii, ci o viata traita dincolo de ratiune. Ele depasesc intelegerea si cunoasterea umana. Nu exista vreun capat al dumnezeirii ci o progresie infinita. Singura metoda care duce la indumnezeire si la vederea luminii necreate este cea ascetica, care este dupa Hristos si intru Hristos.

Spiritualitatea ortodoxa urmareste desavarsirea credinciosului in Hristos deci unirea omului credincios cu Dumnezeu, in Hristos. Acest lucru nu este posibil fara asceza. In opinia curenta, cuvantul asceza este asociat cu un sens negativ. Asceza ar fi pe toata linia retinere, infranare, stradanie negativa. In fond, stradania in asceza, in aparenta negativa, infrunta elementul negativ din firea noastra, urmarind, prin opozitia permanenta ce i-o face, eliminarea lui. In realitate asceza are un svop pozitiv. Asceza trebuie sa-i pregateasca lui Dumnezeu o minte golita de toate intiparirile lucrurilor create, de toate preocuparile pamantesti, o minte pura.

Treptele superioare ale cunoasterii lui Dumnezeu trec prin tacerea completa si prin vederea luminii dumnezeiesti care nu pot fi atinse fara rugaciune curata. Pe culmile ei, rugaciunea e rugaciune curata prin faptul ca nu mai are niciun obiect si prin faptul ca nu mai foloseste niciun cuvant, ci mintea adunata din toate este constienta ca se afla fata in fata cu Dumnezeu, de aceea se mai numeste si rugaciunea mintii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.