Issac Newton

Trimis la data: 2004-05-31 Materia: Fizica Nivel: Gimnaziu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 6553
Autor: Cristi Paul Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Issac Newton este cea mai influenta personalitate din istoria stiintei occidentale . In timpul vietii a fost considerat un mare erou intelectual , iar faima de care se bucura in cadrul comunitatii stintifice se mentine nestirbita si azi , dupa aproape 300 de ani . Motivatia este simpla la aparitia lui Newton , lumea fizica era prost inteleasa , pe cand la disparitia acestuia , datorita operei sale , se stia ca e guvernata de legi matematice de o mare precizie . Newton nu a pus bazele revolutiei stiintifice , acesta fiind in plina desfasurare la nasterea sa . El a reusit mai degraba sa modeleze si sa ofere stiintei moderne a fizici instrumentale intelectuale esentiale .

ISSAC NEWTON
şi revoluţia newtoniană
1642 – 1727

Issac Newton este cea mai influenta personalitate din istoria stiintei occidentale . In timpul vietii a fost considerat un mare erou intelectual , iar faima de care se bucura in cadrul comunitatii stintifice se mentine nestirbita si azi , dupa aproape 300 de ani . Motivatia este simpla la aparitia lui Newton , lumea fizica era prost inteleasa , pe cand la disparitia acestuia , datorita operei sale , se stia ca e guvernata de legi matematice de o mare precizie . Newton nu a pus bazele revolutiei stiintifice , acesta fiind in plina desfasurare la nasterea sa . El a reusit mai degraba sa modeleze si sa ofere stiintei moderne a fizici instrumentale intelectuale esentiale . Lui Newton i se datoreaza cele trei legi fundamentale ale dinamicii si legea gravitatiei , cu ajutorul carora toate fenomenele fizice , terestre sau celeste , au devenit previzibile , ordonate si , in principiu , subsumabile ratiunii si manipularii prin intermediul tehnologiei . Abia in secolul XX , cand oameni de stiinta s-au aplecat asupra cele mai mici dimensiuni – natura atomului - , legile newtoniene au fost puse sub semnul intrebarii .
Issac Newton s-a nascut la 25 decembrie 1642 , intr-un catun din Lincolnshire , Anglia . Tatal lui – un mic propietar de pamant – a murit inainte de nasterea copilului , iar mama l-a lasat in grija unei bunici la varsta de trei ani , pentru a se putea casatori si trai cu cel de al doilea sot , preotul Barnabas Smith ,un tata vitreg pe care Newton il detesta . Date fiind experientele sale de viata inca din frageda pruncie , nu e de mirare ca adultul Newton a manifestat tendinte spre paranoia si acces de furie violenta . Mai interesanta este , probabil , capacitatea lui de a-si reprima unele dintre pornirile sale agresive . Astfel intr-un catalog al pacatelor sale din adoledcenta , Newton includea faptul ca ,,i-am amenintat pe tatal Smith si pe mama mea ca o sa dau foc casei in care stau”. Ar trebui remarcat totusi ca Newton a facut primele calcule importante – cele care au condus la calculul diferential – pe paginile albe ale carnetului de insemnari ale tatalui sau vitreg .
In copilarie , Newton a manifestat o vie curiozitate si aptitudini in domeniul mecanicii , neavand nici o chemare pentru indeletnicirea de fermier . In 1661 s-a inscris la colegiul Trinity din Cambridge . Progama universitara era impregnata de filozofia aristoteliana , dar dupa nici doi ani Newton si-a pierdut interesul pentru Etica nicomaheana . Din propie initiative a inceput sa citeasca si sa faca insemnari pe marginea operelor lui Francis Bacon , Renè Descartes si ale altor personalitati stiintifice din aceea perioada , manifestand pasiune pentru matematica si pentru fenomenele ceresti . Amicus Platon amicus Aristotels magis amica veritas , scria el in carnetul sau de insemnari (,,Platon si Aristotel sunt prietenii mei . Dar cel mai bun prieten imi este adevarul.”).
In 1664 , Newton s-a numarat printere studentii bursieri ai colegiului Trinity , un statut care i-ar fi ingaduit sa lucreze independent in anul urmator , dupa ce si-ar fi luat diploma de absolvire . Dar a survenit epidemia de ciuma din acel an . Universitetea si-a inchis portile in 1665 , iar Newton s-a intors acasa la mama sa , care intre timp ramase din nou vaduva . Acolo a petrcut doi ani , perioada in care , cum avea sa scrie mai tarziu , ,,m-am aflat mai mult ca oricand de atunci intr-o excelenta forma intelectoala , propice inventiilor , matematicii si filozofiei”. Si , intradevar de la geometria lui Descartes , Newton a invetat calculul diferential – acea ramura a matematicii care furnizeaza instrumentele necesare pentru calcularea variatiei de viteza . ,,Metoda derivatelor” descoperita de Newton a devenit indispensabila pentru rezolvarea problemelor aparute din nou , pentru prima oara dupa atatea secole , odata cu erodarea fizicii aristoteliene . Tot in aceasta perioada timpurie , Newton a elaborat , cel putin intr-o forma incipienta , legea gravitatiei universale si a cercetat natura luminii efectund experimente cu prisme optice . Dar , cu toate ca si-a elaborat articolele cu scrupulozitate , a ezitat sa-si faca publice descoperirile vreme de cativa ani . Fondatorul stiintei moderne si-a recalculat permanent datele , din motive emotionale , cu siuranta , desi nu intru totu clare , si a pastrat multa vreme tacere.
Revenind la Trinity in 1667 , Newton a fost ales membru al universitatii Cambridge . In 1669 a preluat postul lui Issac Barrow – primul care a intuit geniul lui Newton – ca professor de matematica . A construit cel dintai telescop cu reflectie , care a starnit o valva considerabila si datorita caruia , in 1672 , a fost ales membru a Societatii Regale . Totusi cand si-a prezentat articolul intitulat ,,Noua teorie privind lumina si culurile” in cadrul socirtatii , a fost atacat de celebrul Robert Hooke . Ranit , Newton s-a retras si si-a continuat cercetarile intr-o izolare completa .
In 1684 Newton a primit vizita marelui astronom si matematicean Edmond Halley , cu care a discutat problema miscarii planetelor , de mare actualitate in acel moment . Hooke sugerase ca dinamica planetara ar putea fi explicate cu ajutorul patratelor inverse , fara a-si putea argumenta afirmatia . Raspunsul – anume faptul ca planetele se misca pe orbite eliptice – fusese practic descoperita de catre Newton cu cativa ani in urma , cu ajutorul calcului diferential . El avea sa revina asupra acestor probleme , publicand lucrarea De motus corporum in 1684 , iar pe parcursul urmatorilor ani si-a definitivat textul lucrarii completandul , Philosophiae naturalius principia mathematica . In aceasta opera , pornind de la o multitudine de observatii , Newton a formulat cele trei legi ale dinamicii si legea gravitatiei universale , pe care le enuntam in continuare :
Un corp aflat in miscare se deplaseaza cu o viteza constanta atata timp cat asupra lui nu actioneaza nici o forta ; un corp aflat in repauz ramane in aceiasi stere daca asupra lui nu se exercita nici o forta . Acesta este legea inertiei.
Acceleratia unui obiect este direct proportionala cu forta care actioneaza asupra sa si invers proportionala cu masa obiectului . Aceasta se poate exprima intr-o ecuatie in care forta este echivalentul masei multiplicate cu acceleratia . F=ma.
Fiecare sctiune determina o reactie egala si de sens contrar . Potrivit legii newtoniaene a gravitatiei , forta gravitationala dintre doua corpuri este proportionala cu produsul maselor si invers proportionala cu patratul distantei dintre corpurile respective .
Publicata de catre Edmond Halley in 1687 , Principia a reprezentat un mare triumf marcand apogeul carierei stiintifice a lui Newton si un punct culminant al revolutiei stintifice .
Cu toate ca Newton a dobandit o mare notorietate cu aceasta lucrare si a devenit un simbol viu al noii stiinte , in continuare evolutia sa a fost contradictorie . Incepand cu anul 1689 , dupa revolutia Engleza , a avut o cariera scurta si lipsita de stralucire in parlament . In 1696 a fost desemnat custode al Monetariei Regale , pentru ca trei ani mai tarziu sa devina director al Monetariei , post carei permitea sa-i sanctioneze in justitie pe falsificatori – cea ce a si facut cu o mare asiduitate . A fost ales presedinte al Societatii Regale in 1703 si a parasit acest post pana la moartea sa , survenita la 31 martie 1727. In 1704 , dupa disparitia rivalului sau inversunat Robert Hooke , Newton si-a publicat lucrerea Opticks . Intre timp , autoritatea sa crescuse atat de mult incat teoria corpusculara a luminii enuntata de el a dominat secolul urmator , in pofida catorva masuri minusuri . A fost primul om de stiinta innobilat in 1705 de catre regina Anne .
Newton a lasat in urma sa un urias tezaur de articole nepublicate care contineau peste un milion de cuvinte despre studiul esoteric si mistic al alchimiei . Ani in sir a efectuat studii de mare profunzime , facand experimente prin care spera , de exemplu , sa trensforme un metal de baza in mercurul filozofal . Cercetarile sale in domeniul alchimiei , care poarta pecetea harniciei , dar nu si a ratinalismului riguros propiu fizicii sale , i-au derutat multa vreme pe biografi . John Maynard Keynes , care a studiat articolele despre alchimiei , a ajuns sa-l numeasca pe Newton mai degraba ,,magician” decat om de stiinta – aceasta fiind o etichetare interesanta venita din partea unui economist . S-ar putea ca Newton sa fie atras de dimensiunea religioasa a alchimiei , asa cum sa lasat sedus de telurile superioare ale acesteia . Gale Christianson , unul dintre biografii sai , a sugerat , de exemplu , ca Newton isi fixase drept obiectiv o intelegere globala a sintezei universului .
Viata lui Newton a fost marcata de o serie de conflicte care i-ar putea atrage antipatia contemporanilor nostrii . S-a lasat prada unor accese de furie violenta ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.