Istoria Sindipii filosofului

Trimis la data: 2010-07-09
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.53 / 10
Downloads: 6
Autor: Irinel Tudorache
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Se stie, in schimb, ca Sindipa, versiunea onomastica greceasca a eroului, provine din numele hindus Sindhapati (Sendabar, in limba araba) care inseamna conducatorul inteleptilor. Lui ii incredinteaza -spune povestea - imparatul Chira al Persiei educatia fiului sau dupa ce se angajeaza ca nu in 3 ani, ca antecesorul sau, ci doar in 6 luni il va instrui si educa spre a deveni un bun carmuitor si un adevarat filosof. Zis si facut. Numai ca, la incheierea termenului formativ fagaduit - in care un rol important le revenea cunostintelor zugravite pe pereti, adica unui fel de invatamant intuitiv -, cu putin timp inainte ca tanarul sa dea curs anuntatei reaparitii la curte, dascalul descifreaza avertisAZmentul astrologie al unei mari primejdii abatute asupra discipolului sau in caz ca nu va respecta consemnul tacerii timp de 7 zile.
Ascultator, invatacelul se conformeaza interdictiei cu riscul de a starni mania parinteasca si nedumerirea curtenilor. Aici intervine "tiitoarea", cum zice cartea noastra populara, adica favorita dintre cele sapte sotii ale imparatului. in tentativa de a-l capacita sa vorbeasca, ea il ispiteste pe flacau la o partida de dragoste, ba chiar ii sugereaza suprimarea batranului, spre a domni apoi fericiti amandoi.

Pe tanar insa il indigneaza propunerea, determinandu-l sa incalce partial oprelistea astrologica in clipa in care o instiinteaza ca-i va da raspunsul peste 7 zile. Intriga distributiei naratiunilor de la aceasta confruntare necruAZtatoare demareaza. Simtindu-si capul in primejdie, "tiitoarea", aidoma nevestei biblice a lui Putifar, se preface a fi fost ea cea "rusinata" de poftele junelui si ii cere neintarziat capul, pretentie pe care este cat p-aci s-o obtina o data cu acceptarea de catre imparat a versiunii vinovatiei filiale.

in schimb, cei 7 (se observa revenirea numarului magic) sfetnici-filosofi nu se impaca cu o asemenea pripita si suspecta executie. Banuind reaua-credinta a femeii si temandu-se totodata ca imparatul sa nu-si abata mania asupra lor pentru ca nu i-au impiedicat greseala cumplita, ei hotarasc sa i se adreseze succesiv zi de zi spre a-i indeparta gandul osandei. O fac istorisindu-i fiecare cate o pilda sau doua (depinde de versiunea scrierii) menite sa dezvaluie resursele nesfarsite de viclenie ale femeilor, si implicit sa ruineze astfel audienta si influenta favoritei.

La randul ei, nici aceasta nu sta cu mainile in san, ci povesteste alte snoave destinate sa induca morala contrara po-trivit careia (in versiunea lui Sadoveanu) "cel mai prefacut si mai siret dobitoc al zidirii lui Dumnezeu tot filosoful ramane"... in plus, ea isi suplineste deficitul relativ de inventie (caci pildele sale sunt mai putine) punand la cale, spre a-i forta mana destinatarului, scene impreAZsionante de santaj, de pilda, tentativa de a-si da, public, foc.
Materia narativa se compune deci din competitia alternativa a acestor doua cicluri adversative care acapareaza rand pe rand, in senAZsuri contrare, optiunile influentabilului stapanitor.

insa, implinindu-se sorocul celor sapte zile, tanarul incepe sa vorbeasca spre marea bucuAZrie a tatalui sau si, desigur, spre spaima femeii care-si va vedea data in vileag initiativa vinovata. Totusi, confruntarea nu se incheie aici printr-un deznodamant abrupt, ci continua cu un alt "divan persian" (nu numai in volumul lui Sadoveanu ci si in stravechea carte populaAZra), iscat de asta data de stabilirea vinovatiei ipotetice in caz ca tanarul ar fi fost ucis.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.