Istoria dreptului romanesc

Trimis la data: 2015-06-11
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 61
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Roxana_E
Dimensiune: 116kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Studiul istoriei dreptului romanesc este important din mai multe puncte de vedere. Mai intai pentru ca se pune problema etnogenezei si a parcursului istoric al poporului roman, iar dreptul, ca fenomen de suprastructura, se impleteste organic cu viata social-economica si politica. Un al doilea motiv pentru care se impune studierea istoriei dreptului romanesc este acela ca alaturi de dreptul roman constituie alfabetul stiintei dreptului.
Lipsa surselor de informare asupra societatii dace nu este abAZsoAZluAZta; cu toate ca sunt ,,destul de vagi si confuze" permit totusi conAZtuAZraAZrea unei imagini.
Desi din secolul IV i. Hr. societatea daca a fost organizata in uAZniu-ni de triburi, nu se poate sustine ca acestea repreAZzenAZAZtau deja o orAZgaAZni-zaAZre politica statala. Pana in jurul anilor 82-70 i. Hr. nu putem vorbi de existenta unui stat dac pentru ca au fost multe discontinuitati.

Pe temelia unitatii de neam, cultura, civilizatie spirituala si ecoAZnoAZmica, BUREBISTA a intemeiat statul dac centralizat si indeAZpenAZdent care i-a supravietuit in limite teritoriale restranse. Acest stat a conAZservat multe elemente din organizarea nucleelor prestatale exisAZtente, pe care de altfel nu le-a desfiintat, ci doar le-a limitat atributiile in favoarea puterii centrale a regelui.

Succesiunea regilor daci se intrerupe dupa DECEBAL (a��106), in urma cuceririi roAZmane. Dacii liberi, adica cei ramasi in afara stapanirii romane, nu au reusit sa reconstituie statul dac centralizat.
Puterea suprema in stat era detinuta de rege. Institutia regalitatii a tins sa devina ereditara . Principiul ereditatii nu era absolut inAZtruAZAZcat puteau veni la succesiunea tronului fratii regelui si marele preot.

Regele era conducatorul militar si judecatorul suprem, dar putea fi si mare preot; disocierea puterii regale de cea religioasa nu era un prinAZcipiu obligatoriu, ba dimpotriva, ele puteau fi reunite unicefal.
In cadrul statului dac, autoritatea religioasa avea un rol deosebit de important intrucat in spiritualitatea dacica se considera ca atat puterea regelui, cat si legile sunt de origine divina.
In exercitarea atributiilor regele era ajutat de un corp de sfetnici, supus vointei sale.

Din putinele izvoare istorice ele se deduce indirect faptul ca teAZriAZto-riul statului era impartit in unitati administrativ-teritoriale, dar si fap-tul ca au existat doua categorii de dregatori locali: cei care exercitau atriAZAZbutii din ordin administrativ, iar altii care detineau comanda arAZma-telor aflate pe teritoriul statului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.