Istoria administratiei publice

Trimis la data: 2015-02-04
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Zinel_T
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Procesul romanizaii se inscrie intre cele mai importante fenomene ale istoriei noastre, pentru ca din simbioza intre elementele geto-dacice si cuceritorii romani avea sa rezulte poporul si limba romana.
Distingem din acest lucru elemente si esenta. In mod firect contactul duce in final la o inraurire reciproca intre cele doua elemente si la trumful celui mai puternic, cu o cultura si civilizatie puternica, cea romana. In cazul simbiozei noastre contactul a inceput lent in secolul I d. Hr. cand romanii au inceput cu cucerirea Bacanilor si dovezile au deminstrat legatura economica, politica, conflicte si chiar un inceput al scrisului latin pe teritoriu Daciei.
Nu acest conctact liber incet, inaugurat in secolul I d. Hr. si din 29 de la prima cucerire (teritoriu dintre Balcani si Dunare) in 46 si mai ales in96 majoritatea populatiei lui Decebal. Aceasta populatie a rezultat din :
1) Cucerirea militara a majoritatii Daciei ; aducerea si stabilirea in Dacia a mai multor legiuni (trupe de elita), formate din ostasi romani cu experienta dar si incorporarea de tineri daci in trupele auxiliare (secundare , mobile ,deplasate din loc in loc) ;

2) In afara de armata romanii au adus in Dacia un numar mare de colonisti (constructori, minieri, etc). Eutropios relateaza ca acesti colonisti erau din toate partile imperiului Roman.
In capitala , Sarmisegetuza (noua capitala construita de romanii) dovada prezentei colonistilor este data de prezenta in numar mare de zeitati si cele 3000 de inscriptii.
3) Romanii au introdus ca mijloc de comunicare, intre localnicii si cuceritorii ,limba latina . Ei au considerat intreg teritoriu Daciei un fel de bun public, stapanit insa de catre Roma si in virtutea acestui fapt, romanii incasau diferite impozite , considerandu-o pe localnici supusii lor.

4) Exista o administratie, o justitie de factura romana impusa in Dacia si acest fapt a urgentat procesul de romanizare.
Cei care au cercetat procesul romanizarii constata ca aducerea unui numar mare de colonisti pentru mai multe activitati a avut ca rezultat un proces rapid de urbanizare. A aparut in perioada stapanirii peste 40 de orase dupa model roman cu elemente romane (biblioteci, bai publice) cu o organizare dupa model roman a sectorului de activitate.

Datorita unor nemultumit ale dacilor, romanii au fost obligati sa organizeze si sa reorganizeze administratia in Dacia, initial intr-o singura provincie numita Dacia Felix (Dacia cea Fericita) condusa de un guvernator cu rangul de Legatus Augusti pre praetore (dovada -diploma de la 110).
Mai tarziu pe la 120 , datorita unor rascoale locale, Dacia a fost organizata in doua provincii numite : Dacia Superioara si Dacia Inferioara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.