Istoria artelor

Trimis la data: 2011-05-17
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 39
Nota: 7.58 / 10
Downloads: 227
Autor: Marry-Eola Chekoltan
Dimensiune: 89kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.Mijloacele materiale,specificul vopselelor.
Materialele si instrumentele de lucru au un rol foarte important.In arta plastic pot fi folosit: hirtia de desen alba sau tonata, cartonul, textile de diferite structure,lemnul ,sticla etc. Se actioneaza asupra acestor materiale cu urmatoarele instrumente: creionul, stiloul, mine de diferite profiluri, carioca, penite, pensule, ebosoare etc. In timpul realizarii unei lucrari plastic se tine cont de relatia dintre instrument si material, dintre mijloacele tehnice si idee.
Creionul
Se folosesc creioane de diferita duritate.Gradul de duritate se inseamna prin H(tare), B(moale). Creionul traseaza linii si hasuri de difrite grosimi si dimensiuni. Are o tonalitate pacuta, se sterge bine cu radiera si nu e nevoie sa fie fixat.

Penita,Stiloul
Traseaza linii uniforme sau modulate, prin apasare uscilatorie pe suprafata suportului

Carioca
Lasa urme subtiri si groase.Prin alaturarea si suprapunerea lor putem obtine suprafete cromatice variate.
Pensula

Un instrument necesar pu crearea lucrarilor plastic.Exista pensule aspre si moi, au diferite numere de marime(0,1,2,3 etc.) si sunt de diferite forme (plate,rotunde,cu virf ascutit sau retezat, cu parul lung sau scurt). Pu executarea lucrarilor in acuarela, guasa,tempera, mai practice sunt pensulele rotunde de diferite marimi, dinpar de samur, veverita, bursuc.

Pensula cu virf subtire
Se foloseste pu a realize contururi, parti de detalii. Urmele lasate de pensula subtire nr.0,1,2 sunt linii de grosimi diferite, linii modulate. Prin modulatia liniei putem reda volumul: in lumina - cu linie subtire, in umbra - cu linie ingrosata.

Pensula cu virf lat
Linia lasata de aceasta pensula pe suprafata suportului este mai plina. Se foloseste pu acoperirea suprafetei mai mari sau pu trasarea liniilor mai groase.

Culorile
Culorile pot fi impartite in 3 categorii:
1.De apa (tempera, guasa, acuarela).In procesul de lucru pigmentii acestor culori se dizolva in apa.
2. De ulei. In procesul de lucru pigmentii acestor culori se dizolva in uleiuri, dizolvanti si lacuri.
3. Pasteluri

Guasa
Este o vopsea rarita cu apa, umeda, prin care nu poate trece lumina, nestravezie.La prepararea guasei , ca liant se foloseste cleiul vegetal. Cu ea se poate lucre pe difrite material. Placajul, pinza si lemnul trebuie sa fie gruntuite, iar hirtia si cartonul - nu . Guasa se depune ft bine pe suprafata si se usuca destul de repede.

Acuarela
Vopselele de acuarela sunt cele mai raspindite in conditiile scolii de cultura generala. Ca liante se folosesc cleiurile vegetale. Exista acuarele in tuburi si sub forma de tablete moi (in covatele) si in placi (tari).

Cele mai bune se considera acuarelele "Leningrad" cu 24 de culori. Aceste vopsele au un sir de avantaje: se iau usor pe pensula, se depun uniform pe hirtie, nu fac pete. Straturile lor sunt trainice si stravezii, poate fi observata facture, tonul si carterul bazei lucrarii realizate.

Acuarela este folosita mail ales in picture, unde este necesar de a reda forma si volumul obiectelor . Dup ace s-a uscat ,ea nu se sterge, nu se scutura, nu crapa, se spala relativ usor cu apa.

Pastelul
E de forma unui creion si e usor de minuit. Poate fi moale, dur sau semidur, in functie de cantitate de liant pe care o contine. Pu tehnica pastelului trebuie ales un material de al retine. Se poate lucre pe diverse materiale: hirtie,pinza,lemn, metal. Nu sunt recomandate materialele lucioase.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.