Istoria budhismului de la Mahakasyapa la Nagarjuna

Trimis la data: 2010-08-03
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.32 / 10
Downloads: 10
Autor: Politeanu Traian
Dimensiune: 30kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Buddha nu putea sa aiba succesor. El revelase Legea (dharma) si intemeiase comunitatea (samgha): trebuia acum sa se codifice Legea, adica sa se culeaga predicile Preafericitului si sa se fixeze canonul. Marii discipoli, Sariputra si Maudgalyayana, murisera1. Cat despre Ananda, care a fost timp de 25 de ani servitorul credincios al Maestrului, el nu era arhat: nu avusese timpul de a-si insusi tehnicile de meditatie. Initiativa de a tine un conciliu de 500 de arhati i-a apartinut lui Mahakasyapa, si el profund pretuit de Buddha, dar avand un caracter rigid si intolerant, opus binevoitorului Ananda.
Dupa traditia comuna, Conciliul a avut loc intr-o vasta pestera pe langa Rajagrha, in timpul anotimpului ploios de dupa moartea Maestrului, si a tinut sapte luni. Majoritatea izvoarelor citeaza o grava tensiune dintre Mahakasyapa si Ananda. Nefiind arhat. acesta din urma isi vede refuzat dreptul de a participa la Conciliu. Ananda se retrage in solitudine si ajunge foarte repede la sfintenie.

El este atunci admis sau, dupa alte versiuni, patrunde in mod miraculos in pestera, demonstrandu-si astfel virtutile yogice. Prezenta sa era, de altfel, indispensabila, caci Ananda era singurul care auzise si invatase pe de rost predicile Preafericitului. Raspunzand intrebarilor lui Mahakasyapa, Ananda a recitat predicile. Raspunsurile constituie ansamblul textelor sutra. Textele care formeaza "cosul" (pitaka) Disciplinei, vinaya, au fost comunicate de un alt discipol, Upali.

La putin timp dupa asta, Mahakasyapa l-ar fi acuzat pe Ananda de mai multe erori (cinci sau zece) comise in timp ce il slujea pe Preafericitul. Cele mai grave erau aceJea de a fi sustinut admiterea calugaritelor si de a fi scapat prilejul de a-i cere Fericitului sa-si continue viata pana la sfarsitul actualei perioade cosmice (cf. ss 150).

Ananda a trebuit sa-si marturiseasca greselile in public, dar el triumfa in cele din urma si devine personajul principal al samghu. El ar fi trait restul vietii (40, sau cel putin 24 de ani dupa parinlrvana) urmand exemplul maestrului sau, adica calatorind si predicand Calea.

Se cunoaste insuficient istoria buddhismului dupa Conciliul de la Rajagrha. Diferitele liste de patriarhi care ar fi condus xamgha in secolul care a urmat nu aduc informatii valoroase. Ceea ce pare sigur este expansiunea buddhismului catre vest si penetratia sa in Dekkan. E, de asemenea, probabil ca divergentele doctrinare si diferentele in interpretarea Disciplinei se inmultesc.

La o suta sau o suta zece ani dupa parinirvana, o criza destul de serioasa face necesar un nou conciliu. Yasas, un discipol al lui Ananda, a fost indignat de purtarea calugarilor de la Vaisali, mai ales de faptul ca acceptau aur si argint. El a reusit sa provoace reunirea a 700
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.