Istoria crestinismului

Trimis la data: 2010-02-08
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.15 / 10
Downloads: 5047
Autor: Paulina
Dimensiune: 8kb
Voturi: 120
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dinainte de venirea lui Hristos romanii, în vremea aceea un popor idolatric, au contribuit la pregătirea religioasă pentru venirea Lui.Aşa i-a folosit Dumenzeu pe aceştia, care nu-L cunoşteau, a să contibuie la împlinirea voii Sale.
Spre deosebire de toate celelalte popoare dinaintea lor, romanii aveau un sentiment al unităţi, sub o lege universală. Acest sentiment al solidarităţii omului a creat un mediu favorabil pentru primirea unei evanghelii care proclamă unitatea rasei umane prin faptul că toţi oamenii se găsesc sub pedeapsa păcatului şi că tuturor li se oferă o salvare care îi face să fie parte dintr-un organism universal, Biserica creştină, Trupul lui Hristos.

Astfel se explică faptul că Evanghelia propovăduită de către noua formaţie comunitară, creştinismul a prins rădăcini cu atâta uşurinţă pe teritoriul Imperiului Roman.

b) Contribuţiile intelectale ale culturii elene asupra formării şi devoltării creştinismului
Oricât de hotărâtoare a fost pregătită Roma pentru apariţia creştinismului ea a fost umbrită de mediul inteletual oferit de gândirea elenă.

Metropola Romei poate fi considerată drept mediu politic al creştinismlui, dar Atena capitala Greciei a fost cea care ajutat la asigurarea unui mediu intelectual pentru propagarea evangheliei.
Influenţa elenă sub care s-a format şi s-a dezvoltat Republica Romană se resimte până în zilele noastre în doctrinele teologice ale bisericiilor istorice creştine, fie aceste occidentale catolice sau orientale ortodoxe.

Este interesant cum într-un Imperiu latin-roman, limba univerasală a devenit şi a cucerit lumea intelectuală , limba greacă.
Astfel se explică şi faptul istoric, de ce noul testament şi vechiul testament au fost răspândite în linba oficială, vorbită în imperiu, limba greacă

Cu toate că imperiul roman a fost distrus la sfârşitul secoluilui al V-lea, dialectul Atenian care a fost limba literaturii clasice a vremii a devenit limba pe care chiar şi Alexandru cel Mare, armatele sale, negustorii eleni au îmogăţit-o şi au răspândit-o în toată lume amediterană cunosută înter anii 338-146 î.Hr.

Acest dialect al oamenilor de rând se numeşte koine spre deosebire de greaca clasică care a fost dialectul prin care creştinii de mai târziu au făcut contactul cu popoarele lumii Antice în care mai apoi au scris Noul Testament, iar iudeii din Alexandria au scris Septuaginta doar în zilele noatre au desoperit lingviştii că limba Noului Testament defapt este dialectul Koine, vorbită atnci de poporul de rând al Imperiului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.