Istoria dreptului - organizare

Trimis la data: 2015-01-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Rodica_B
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obstea sateasca ia� aceasta forma de organizare prezinta caracteristici proprii neputand fi incadrata nici in societatea sclavagista nici in cea feudala. Obstea sateasca prezinta unele elemente commune cu societatea orgnanizata in stat dar prezinta unele trasaturi ale societatii perstatale .Astfel criteriul territorial este caracteristit atat obstei satesti cat si statului, dar obstea sateasca nu cunoaste stratificarea sociala , trasatura specifica numai statului.
Modul de organizare al obstei satesti a putut fi recunostituit pe baza metodewi retrospective. Potrivit acestei metode, daca doua moment distantate de timp pe acelasi teritoriu este semnalata o institutie inseamnca ca aceasta a exista si in inte3rvalul de timp dintre cele doua moment, Asa este cazul insitutiilor care tin de obstea sateasca existent atat la daci cat si in tarile romane din Evul Mediu. Din aceasta constatare se desprinde concluzia ca obstea sateasca a continuat sa existe si in intervalul de tinmp dintre retragerea aureliana si formarea statelor feudale.

Din datele astfel obtinute constatam la obstea sateaasca omogenitatea sociala a membrielor sai si a democratiei pe baza elective. Astfel obstea sateasca se auto-administra si isi alegea singura organelle de conducere. Conducerea era exercitata de adunarea membrilor ostii , numita adunarea megiesilor , care se pronunta in toate problemele de interes comun .Aceasta adunare alegea sfatul oamenilor buni si batrani . Deasemenea acestia alegea judele obstei care avea atributiuni de judecator si de sef militar al statului avand in vedere ca toti membrii obstei erai egali , oricare dintre acestia puteau primi anumite sarcini din partea adunarii megiesilor.

Obstile aflate in regiuni cu configuratie geografica economica unitara cum ar fi valea unui rau sau o depresiune sau un drum commercial, formau uniuni de obsti. Obstile satesti isi pastrau autonomia si organizarea proprietatii . Reprezentatii obstilor, constituiau un sfat al uniunii pentru rezolvarea problemelor comune . Aceste norme nu aveau caracter juridic , deci nu erau aplicate prin constrangere pentru ca nu exista statul care sa exercite prin organe specializate acea constrangere. Aceste norme exprimau interesele tuturor si erau respectate de bunavoie .

Ele se referau la desfasurarea muncilor agricole , la sistemul de folosire a pamantului, la statutul persoanelor, la organizarea familiei , la schimbul de bunuri si la solutionarea litigiilor . Astfel, normele privitoare la proprietate prevedeau ca asupra pamantului pe care era asezata si il muncea obstea sateasca exercita o stapanire comuna numita in limbajul juridic si stapanire "de-a valma" , adica o proprietate comuna, numita in limbaj juridic si proprietate " colectiva" .

Potrivit acesteia , membrii obstei avea un drept de folosinta comuna asupra pamantului , cu aprobarea adunarii megiesilor , unele loturi de pamant, puteau trece in stapanire si folosinta personala , obstea pastrand asupra acestora un drept de supraveghere si control.Prima desprindere din fondul de valmas a fost terenul pe care membrii obstei si au intemeiat casa si curtea. Ulterior din campulde cultura, conducerea obstei a atribuit pentru totdeauna un lot de pamant numit "sors". Adunarea megiesilor, putea aproba desprinderea regulilor aflate in folosinta individuala, prin defrisari a unor parti din fonduri de valmasi .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.