Istoria dreptului administrativ

Trimis la data: 2015-02-01
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai_D
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In plan administrative, domnul hotara cu privire la organizarea administrativ teritoriala, stabilea impozitele, numea si revoca inaltii dregatori. Totodata avea dreptul de a bate moneda, de a incheia tratate internationale, precum si dreptul de a declara starea de razboi si de a incheia pacea. In acelasi timp, domnul exercita tutela asupra bisericii, dupa 1453, biserica a devenit dependenta de domn. Domnul confirma mitropolitii, episcopii si ecumenicii.In acelasi timp, domnul era conducatorul armatei la inceputul institutiei domniei, rolul militar al domnului, consta in coordonarea armatei, formata din steagurile boierilor.
Prin S.D., boierii participau la conducerea sfatului. S.D, era un organism colectiv care isi desfasura activitatea pe langa domn . Era format din reprezentantii marii boierimi, si ai clerului. Numarul membrilor sfatului domnesc era intre 12 si 25 . Era convocat in locuri si la date stabilite de catre domn . In cadrul atributilor sale, acest organism, il sfatuia pe domn in problemele statului,confirma titlurile de proprietate, intarea donatiile domnesti , si acordarea de imunitati, in garantia respectarii acestora.

Participa la judecarea proceselor de catre domn, exprimandu-si acordul fata de solutia pronuntata , garanta, respectarea de catre domn a tratatelor internationale. Compozitia si competenta sfatului domnesc au cunoscut o anumita evolutie , astfel in primele decenii de la formarea statelor feudale romanesti , S.D. a fost format din boieri de tara ( boieri fara dregatorii). Aceasta se explica prin aceea ca domnul a fost creatia boierilor, alegandu-l , si tot ei controlandu-i activitatea pentru ca domnul sa nu le incalce drepturile si privilegiile.

Astfel ca pana la jumatatea secolului XV, raportul dintre domn si Sfatul Domnesc, a fost favorabil acestuia din urma.Treptat in sfatul domnesc au intrat si dregatorii, adica boierii care executau poruncile domnesti. Ilustrativa in acest sens, este situatia de la inceputul domniei lui Alexandru Cel Bun, cand un singur membru al Sfatului era dregator, pentru ca la sfarsitul domniei , raportul sa se inverseze. Aceasta evolutie a componentei S.D. se reflecta si in fizionomia hrisoavelor. Astfel in primele decenii dupa intemeiere, domnii si boierii hotarau impreuna , iar boierii , isi puneau receptiile pe hrisoavele domnesti, promitand in acest fel ca asigura aplicarea in practica a acelor hrisoave.

Mai tarziu , boierii din S.D, se rezumau numai la a lua act de hotararea domneasca , fara a mai exercita control asupra activitatii domnului. Domnul a inceput sa guverneze ca un adevarat monarh. Dregatorii erau inalti demnitari ai statului , care exercitau atributiuni administrative , militare, si judiciare. Dregatoriile s-au format sub influenta bizantina,mai intai in T.R. si apoi in M. sub domniile lui Mircea Cel Batran si respectiv Alexandru Cel Bun.

Deoarece in societatea feudala , nu erau clar delimitate formele de activitate in cadrul statului, si competenta dregatorilor, era caracterizata de confuzia de atributii.Astfel, in primele decenii dupa intemeiere, cand domnia nu se consolidase inca, dregatorii indeplineau numai anumite atributii, legate de persoana domnului, dar treptat, paralel cu ingradirea imunitatilor boieresti, si intarirea aparatului central de stat , dregatorii au preluat in numele domnului,conducerea efectiva a treburilor statului.Acestia erau numiti si revocati de catre domn, fata de care depuneau juramant de credinta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.