Istoria femeii in America

Trimis la data: 2003-05-06
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 2588
Autor: Oana Moianu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 173
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pe parcursul ultimelor decenii domeniul istoriei femeii a inceput sa transforme felul in care este privita istoria Statelor Unite. Miscarea de eliberare a femeilor din 1960-1970 a scos in evidenta neglijarea experientei femeilor in scrierea istoriei si a stimulat sute de femei cu studii superioare sa se preocupe dse domeniul istoriei femeii. Multi istorici au publicat in domeniu si au dat nastere unui intreg val de scrieri , istoria femeii devenind un domeniu vast si respectat.Initial mativul dominanat era cel al recunoasteri femeilor ale caror contributii nu au fost valorizate, femei cu realizari in arta , politica ,sport, afaceri.
Istoria femeii in America
Pe parcursul ultimelor decenii domeniul istoriei femeii a inceput sa transforme felul in care este privita istoria Statelor Unite. Miscarea de eliberare a femeilor din 1960-1970 a scos in evidenta neglijarea experientei femeilor in scrierea istoriei si a stimulat sute de femei cu studii superioare sa se preocupe dse domeniul istoriei femeii.

Multi istorici au publicat in domeniu si au dat nastere unui intreg val de scrieri , istoria femeii devenind un domeniu vast si respectat.Initial mativul dominanat era cel al recunoasteri femeilor ale caror contributii nu au fost valorizate, femei cu realizari in arta , politica ,sport, afaceri.

Insa la scurt timp istoricii au inceput sa se intereseze de viata femeilor obisnuite care erau ,pana la urma ,la fel de importante pentru dezvoltarea societatii ca si cele cunoscute. A fost un adevarat soc pentru unii istorici obisnuiti cu scrierile despre razboi ,diplomatie ,legislatie, etc.

Noii istorici cautau subiecte ca de exemplu politica vazuta intr-un nou mod; au studiat de exemplu, modul in care femeile au incercat sa-si afirme puterea politica – prin organizare ,discutii si demonstratii. Pana la urma s-a dovedit ca femeile au avut o influenta majora asupra progresului social al tarii. Noua istorie a femeii a scos in evidenta diversitatea experientelor, a punctelor forte si a problemelor femeii in Statele Unite.

In 1980 ,o data cu aparitia unor noi istorici de sex feminin, femeile de culoare au inceput sa scrie propria istorie .In anii 1980 si 1990 istoria femeii a dat nastere unei noi abordari , transformarea in tema principala a problemei “genului” fata de cea a femeii. Prin studiu , istoricii au inteles ca genul s-ar putea sa actioneze creand indentitati contradictorii si la femei si la barbati. Istoria “genului” cere examinarea pe baza evidentelor istorice a vechii probleme cum ca diferentele si asemanarile dintre om si femeie au dezvoltat si au schimbat istoria.

Atentia acordata istoriei femeii din partea unor specialisti apartinand Statelor Unite , superputere actuala si probabil viitoare , atrage atentia binemeritata asupra rolului femeii in societatea umana mult timp cosiderata numai a barbatilor. Fiind nucleul de rezistenta al miscarilor feministe , istoria femeii americane este piatra de temelie a viitorului femeii in intreaga lume. Dupa parerea mea nici un alt stat nu ar fi putut sustine aceasta emancipare mai bine decat Statele Unite creand un mediu favorabil prin adoptatea democratiei inaintea intregii lumii.

Pe tot parcursul istoriei femeile au avut in general mai putine drepturi legale si oportunitati in ceea ce priveste cariera decat barbatii. Statutul de sotie si mama erau considerate cele mai importante “profesii” ale femeii. In sec. XX insa , femeile din majoritatea natiunilor si-au castigat dreptul de a vota si si-au imbunatatit sansele in ceea ce priveste educatia si profesia. Poate cel mai important lucru este ca au luptat pentru o reevaluare a viziunii traditionale asupra rolului lor in societate si in mare parte au reusit.

Din cele mai vechi timpuri femeile au fost privite ca fiind o sursa a vietii prin procesul de conceptie si nastere. Insa din punct de vedere istoric ele au fost considerate nu numai inferioare intelectual barbatilor dar si o sursa a tentatiei si maleficului. In mitologia greaca , de exemplu , o femeie , Pandora si nu un barbat , a deschis cutia interzisa si a adus in mijlocul umanitatii boala si nefericirea. Dreptul roman timpuriu le prezenta pe femeii ca fiind niste copii , pentru totdeauna inferioare barbatului.

Teologia crestina timpurie a sutinut si perpetuat aceste puncte de vedere. Sf. Jerome ,un preot latin al Bisericii Crestine a spus: “Femeia este poarta diavolului, calea malefica , intepatura sarpelui, intr-un cuvant un obiect periculos”, Thomas Aquinas , teolog crestin din sec. XIII a spus ca femeia a fost creata sa fie sclava barbatului ,ca rolul ei unic este in procreatie…deoarece pentru alte scopuri barbatii pot fi ajutati cu un mai mare succes de catre alti barbati.

Parerile religioase in ceea ce priveste statutul femeii in societatea umana au dat nastere la adevarate manii si opsesii in masa declansand reactii de discriminare chiar si intre femeii astfel incat curtezanele ,printre cele mai educate femeii din evul mediu erau condamnate la moarte datorita acuzatiilor venite din partea altor femeii , majoritatea casatorite.

La inceput atitudinea fata de femei a fost mai favorabila in Est. In India antica , de exemplu, femeile aveau dreptul la proprietate si la libertati individuale prin casatorie. Dar Hinduismul ,care s-a dezvoltat in India in jurul anului 500 i. Hr. impunea supunerea femeilor fata de barbati .Femeile trebuiau sa mearga in spatele sotilor lor , nu aveau dreptul la proprietate iar vaduvele nu se puteau recasatori. Si in Est si in Vest copii de sex masculin erau preferati feta de cei de sex feminin.

Femeile au fost considerate mult timp mai slabe prin natura lor decat barbatii si incapabile sa realizeze munci care necesitau putere fizica si o capacitate intelectuala dezvoltata .In majoritatea societatilor preindustriale , treburile domestice erau atribuite femeilor , lasandu-le barbatilor muncile “grele” precum vanatul sau aratul. Aceasta situatie ignora faptul ca ingrijirea copiilor si actiuni precum mulsul vacilor sau spalatul rufelor necesitau deasemenea munca grea si sustinuta. Testele fiziologice de astazi sugereaza ca femeile au o toleranta mai mare la durere, iar statisticile arata ca traiesc mai mult si sunt mai rezistente la multe boli decat barbatii.

Maternitatea ,rolul biologic al femeii, a fost privita traditional ca fiind rolul lor major si din punct de vedere social .Stereoti[ul rezultat ca “ locul femeii este acasa” a determinat intr-un mod semnificativ felul in care femeile si-au exprimat propria pesonalitate .Astazi contraceptia si in unele zone avortul legalizat le-au oferit femeilor un control sporit asupra numarului de copii pe care-i vor avea starnind insa si numeroase manifestatii impotriva contraceptiei si avortului transformand femeia moderna intr-o asasina si o prostituata.

Desi toate acestea le-au oferit femeilor libertatea de a avea si alte roluri decat cel de mama ,presiunea culturala asupra femeilor de a deveni sotii si mame inca impiedica si in ziua de azi multe femei talentate sa termine facultatea si sa urmeze o cariera .O cariera inca inseamna lipsa unei familii si invers.

Conform traditiei o fata de clasa mijlocie din Cultura Vestica tindea , nu cu mult timp in urma , sa invete din exemplul mamei sale ca gatitul ,curatenia si ingrijitul copiilor reprezentau comportamentul asteptat din partea ei atunci cand va creste. Teste realizate in 1960 au aratat ca educatia fetelor era mult mai intensa in clasele primare decat la liceu .

Principalul motiv a dost considerat acela ca propriile asteptari si sperante ale fetelor scadeau pentru ca nici familiile lor si nici profesorii nu se asteptau ca ele sa se pregateasca pentru un alt viitor decat cel de mama si sotie .Efectul psihologic a fost asemanator celui unei indoctrinari comuniste ajungandu-se la abuzuri de putere din partea barbatilor de toate varstele , abuzuri ale caror prezenta o simtim si in ziua de azi, desi aceasta tendinta a continuat sa se diminueze de-a lungul deceniilor.

Educatia fetelor a fost de-a lungul istoriei pe locul doi fata de cea a baietilor. In America coloniala fetele invatau sa citeasca si sa scrie la scoli speciale. Ele puteau sa mearga la scoala profesionala pentru baieti atunci cand existau locuri libere , de obicei vara cand majoritatea baietilor munceau. Insa pana la sfarsitul sec. XIX numarul femeilor studente a crescut masiv. Invatamantul superior a cunoscut o dezvoltare rapida in special datorita colegiilor pentru femei care erau in crestere precum si datorita admiterii femeilor in colegii si universitati normale.

In 1870 aproximativ o cincime din studentii colegiilor si universitatilor erau femeii. Pana in 1900 numarul a crescut la mai mult de o treime . Femeile au obtinut 19% din diplomele de absolvire pe la inceputul sec. XX. Pana in 1984 numarul a crescut la 49%. Femeile si-au marit numarul si in ceea ce priveste studiile pentru care au obtinut diplome. Pe la mijlocul anilor ’80 femeile obtineau 40% din diplomele de masterat si 33% din diplomele de doctorat .In 1985 aproximativ 53% din studenti erau femei ,mai mult de un sfert avand peste 29 de ani.

Mitul inferioritatii naturale a femeii a influentat foarte mult statutul legal al acesteia .Conform legii engleze, o femeie necasatorita nu putea detine o proprietate, nu putea sa incheie un contract , sa dea in judecata sau sa fie data in judecata. Dar o femeie casatorita , definita ca fiind una cu sotul ei , renunta la numele sau ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.