Istoria spionajului romanesc de la infiintare pana in prezent

Trimis la data: 2010-03-08
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 7
Autor: Eli Boanta
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Preocuparile pentru crearea unor structuri informative romanesti, care sa actioneze inclusiv in strainatate, dateaza din perioada constituirii statului national roman modern. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a dat indicatii vizand organizarea unei asemenea institutii, insa scurta lui domnie nu a permis decat infiintarea unui compartiment de interceptare a comunicatiilor telegrafice. In perioada razboiului pentru independenta, precum si ulterior, pana dupa primul razboi mondial, activitatea de informatii externe a fost desfasurata de mai multe institutii de stat, respectiv:
Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, organele de politie, Marele Stat Major al armatei romane. In cadrul Marelui Stat Major functiona cu asemenea atributii Sectia I, subimpartita in doua birouri specializate, respectiv Biroul I (informatii) si Biroul II (contrainformatii). Izbucnirea rascoalelor taranesti din 1907 a surprins guvernul din acea vreme, mai ales prin amploarea si evolutia evenimentelor.

Dupa potolirea revoltelor, autoritatile nu au putut stabili, in mod precis si documentat, daca in geneza tulburarilor s-au infiltrat influente straine ori elemente de agitatie interne. Singura concluzie la care s-a ajuns la nivel guvernamental a fost aceea ca executivul nu a beneficiat de informatii calificate, aceasta ?defectiune" datorandu-se lipsei unui organ central de informatii, specializat in culegerea de date de pe intreg teritoriul tarii si care sa indeplineasca atat misiunea contrainformativa, cat si cea informativa in afara granitelor Romaniei.

Ca urmare, la 1 noiembrie 1908 s-a infiintat ?Directia Sigurantei Generale a Statului" care apartinea de Ministerul de Interne si ?avea menirea de a conduce activitatea politieneasca, administrativa si judiciara pe intreg teritoriul tarii". Totodata, ca misiune speciala, avea si sarcina de a activa pe teren informativ si contrainformativ, ocupandu-se indeosebi de evenimentele si infractiunile cu caracter politic. Siguranta Generala infiinteaza cate o ?

Brigada speciala de Siguranta" in fiecare capitala de judet si reorganizeaza politiile de frontiera, ?pentru a putea patrunde mai in adancime in tarile limitrofe, spre a aduna material informativ...". In centrala Directiei Sigurantei Generale a Statului se creeaza un ?Serviciu al Secretariatului" sub care denumire functiona, in realitate, ?Serviciul Central al Sigurantei Statului", care conducea intreaga activitate informativa si contrainformativa din tara. Toate aceste structuri erau incadrate cu ofiteri si agenti speciali.

In timpul primului razboi mondial, o serie de agenti din cadrul Directiei Generale a Sigurantei Statului au fost detasati la Marele Cartier General al Armatei, situatie care nu a condus la imbunatatirea activitatii de culegere de informatii in domeniul militar, aspect ce a avut influente negative asupra starii de spirit din cadrul armatei si grave consecinte economice.

In aceste conditii, ?s-a pus problema crearii unui serviciu secret, paralel, cu angajati civili. Marele Stat Major l-a luat sub aripa sa, intr-o dependenta totala de subordonare si o oarecare anchiloza militarista ce nu lasa Serviciului Secret de Informatii elasticitatea necesara unui adevarat serviciu informativ modern".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.