Istoria universului

Trimis la data: 2011-03-24
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 16
Nota: 6.98 / 10
Downloads: 546
Autor: Incicas Beni
Dimensiune: 1064kb
Voturi: 24
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Universul insusi a luat nastere in urma unei explozii enorme petrecute in urma cu 13.7 miliarde de ani si cunoscuta sub numele de Big-Bang. Inainte de aceasta explozie primordiala nu exista nici timp, nici spatiu, nici energie, nici materie. Chiar atunci, in prima clipa a vietii universului, au luat nastere atat timpul, cat si spatiul. Mai exact, aparitia brusca a unei cantitati asa mari de energie a facut ca spatiul insusi sa nu ii poata face fata, astfel ca de la dimensiuni aproape punctiforme, spatiul s-a extins cu viteze mai mari ca cea a luminii pana la dimensiuni enorme, ceea ce a reprezentat un lucru benefic pentru ca altfel gravitatia ar fi comprimat acel univers timpuriu, trimitandu-l inapoi in neantul din care fusese creat.
Prima expansiune s-a petrecut cu o viteza mult mai mare decat cea a luminii si poarta numele de inflatie. Ulterior Universul a continuat sa se extinda, dar cu o viteza mult redusa. La temperaturile incredibil de mari si in prezenta energiilor enorme din acele clipe de inceput, nimic, nici macar materia nu era stabila si, pe cat de repede se putea forma, pe atat de repede revenea la forma de energie pura.

Dar pe masura ce Universul s-a extins, temperatura sa a scazut si, gradat, particulele fundamentale din care va lua nastere ulterior materia obisnuita au inceput sa se formeze din acea energie incredibila. Quarcurile au fost primele particule fundamentale care au aparut.

In prezent quarcurile exista doar in grupuri foarte strans legate, dar in preistoria Universului spatiul era atat de mic, iar quarcurile atat de inghesuite unele langa altele, incat nu se alaturau altor quarcuri. Culorile cu care sunt reprezentate quarcurile in videoclip simbolizeaza o proprietate care mediaza atractia lor reciproca. Exista doua tipuri de quarcuri (fizicienii le numesc arome) in cadrul materiei obisnuite si anume quarcul UP si quarcul DOWN.

Pe masura ce spatiul a devenit din ce in ce mai incapator, quarcurile si-au pierdut libertatea, gasindu-se "blocate" in cadrul unor grupari de cate 3 quarcuri in interiorul protonilor si neutronilor. Un proton este format din doua quarcuri UP si un quarc DOWN, in timp ce varul sau putin mai greu, neutronul, este compus din doua quarcuri DOWN si doar un quarc UP. Aproape toti protonii si neutronii care exista in prezent au aparut pe perioada inflatiei si au fost inghesuiti in interiorul acelei "mingi de baschet" originare.

I.PROTONUL, particula elementara purtatoare de sarcina pozitiva, alaturi de neutron si electron este una din componentele tuturor nucleelor. El este singura particula elementara stabila acest lucru insemnand ca poate exista de unul singur pentru o perioada mare de timp.

II.NEUTRONUL, particula elementara cu polaritate neutra, care face parte din nucleul atomului, este una din cele mai mici parti de materie pe care oamenii de stiinta o pot izola, numita si particula elementara.

La acest moment in evolutia Universului, fiecare neutron era intr-o cursa disperata de aparare a propriei existente. Din moment ce neutronii nu pot exista in stare libera decat pentru cel mult 20 de minute, fiecare neutron fie s-a dezintegrat, fie s-a alaturat unui proton pentru a da nastere unei forme incipiente de hidrogen ori doi neutroni s-au combinat cu doi protoni pentru a forma un nucleu de heliu. Toate acestea s-au intamplat in primele minute ale existentei Universului timpuriu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.