Istoria vinurilor Cricova

Trimis la data: 2010-03-06
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.38 / 10
Downloads: 448
Autor: Adelina
Dimensiune: 11kb
Voturi: 25
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cea de-a doua jumatate a secolului XX este considerata, pe drept, una dintre cele mai importante perioade in dezvoltarea vinificatiei Republicii noastre. Anume la inceputul anilor 50, dupa declinul pertinent rezultat in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial, in Moldova incepe avantul ramurei de vinificatie, fiind de o insemnatate exclusiva pentru economia nationala.
Dar, in pofida cresterii spectaculoase a capacitatilor vinificatiei primare, organizarea rationala a procesului tehnologic era impiedicata de lipsa acuta a unor incaperi special utilate pentru pastrarea, prelucrarea si maturarea vinurilor.

O parte esentiala din materialele vinicole se pastra sub cerul liber, ceea ce evident influenta negativ calitatea productiei si genera mari pierderi. Astfel apare ideea de a folosi in calitate de depozite de vinuri galeriile de mina din care se extragea piatra pentru constructie, ceea ce si duce la fondarea, in 1952, a Combinatului de Vinuri „Cricova” S.A. Vinurile produse la Cricova se dovedesc a fi mai calitative, mai fine si mai rezistente la turbiditate. Curand Filiala Institutului Magaraci isi transfera aici toate experimentele si cercetarile stiintifice.

La 30 iulie 1980 are loc punerea in functiune a fabricii de producere a vinurilor spumante in baza galeriilor de la Cricova. Proiectul este realizat cu mare succes.Destramarea in anul 1991 a U.R.S.S. a dus la distrugerea relatiilor economice constituite timp de decenii cu intreprinderile altor regiuni ale Uniunii Sovietice. Conducerea Combinatului, in comun cu specialistii, cautau continuu metode de depasire a situatiei create.

Politica adoptata in vederea constructiei si amenajarii continue a complexului a indreptatit toate asteptarile.In prezent se poate constata o tendinta ferma de sporire a volumului de productie fabricata, crescind constant si numarul medaliilor si diplomelor internationale acordate vinurilor de “Cricova”. In anul 2002 Combinatului de vinuri “Cricova”, pentru contributia sa la dezvoltarea economiei nationale, ii este decernat Ordinul Republicii si, ulterior, prin decretul prezidential, Combinatul este declarat “obiect al patrimoniului cultural-national “.

Conducerea si salariatii Combinatului privesc in viitor cu optimism. E cert ca faima C.V. „Cricova” S.A. este rodul profesionismului si, mai cu seama, a dragostei lor pentru vita de vie. In egala masura merita admiratie eminentii fondatori ai minunatei „Crame” din Moldova, precum si actualii slujitori devotati ai lui Bacchus, pe care ii asteapta inca multe realizari frumoase. Iar aceasta inseamna ca istoria Combinatului Cricova continua …

Combinatul “CRICOVA” fara indoiala, este perla a vinificatiei moldave.In subsolurile celebre din calcar natural, sub supravegherea prudenta a vinificatiilor se pastreaza vinurile,noastre excelente. Albe-fine, elegante si delicate, rosii-un pic astrigente, aromate, perservente. Si toate acestea sunt foarte gustoase si originale,ceea ce se confirma de o multime de medalii. Din an in an vinificatorii iscusiti completeaza celebra vinoteca Cricova, in care se pastreaza vinurile vechi din toata lumea.

Ele sunt de nepretuit.De aceea vizitarea salilor de degustare e nu numai o placere de a simti atmosfera incomporabila a subteranei din Cricova dar si o adevarata calatorie in lumea vinului. Vinurile din Cricova au fost appreciate la Tirgurile Nationale si Internationale obtinind numeroase medalii (aur , argint, bronz) si granduri (Super Grand Prix – Spumantul Clasic “Cricova” sec - Concursul International “Grifonul de Aur 2002” si Grand Prix – Spumantul Clasic “Cricova” brut - Concursul International “Grifonul de Aur 2001”)

Vinuri care se produc in Cricova
1.Chardonnay
Vin de consum curent alb, demisec, produs din struguri de calitate de soi european clasic Chardonnay, recoltaţi pe plantaţiile din Sudul Moldovei.

Acest "Chardonnay" este uşor, suplu şi proaspăt, remarcabil prin buchetul său floral compus, caracteristic soiului. Culoarea limpede, galben-pai a vinului, este armonios completată de un gust fin şi echilibrat.Acest vin îşi va manifesta din plin calităţile delicate, dacă va fi servit la o temperatură de până la 10 - 12C, fiind însoşit de variate bucate din pasăre, legume şi brânzeturi.

2.Muscat
Vin de consum curent alb, demidulce, produs din struguri de calitate din soiuri europene clasice din grupa Muscat, recoltaţi pe plantaţiile din Centrul şi Sudul Moldovei. Se remarcă prin culoarea sa irepetabilă de chihlimbar, cu fascicule aurii şi un buchet pur, echilibrat caracteristic soiului, cu nuanţe pronunţate de flori de lamâie şi iasomie.

Acest Muscat de la "Cricova" original îşi va manifesta din plin calităţile delicate, dacă va fi servit la o temperatură de 10 - 12C, fiind însoţit de asorte din fructe, fructe proaspete, îngheţată, jeleu, mus, checuri torturi de biscuite, precum şi diverse deserturi complexe din făinoase, eclere, prăjituri etc.

3.Sauvignon
Produs din struguri de calitate de soi european clasic Sauvignon, recoltaţi pe plantaţiile din centrul Moldovei. Acest Sauvignon este uşo, suplu şi proaspăt, remarcabil prin buchetul său floral bine dezvoltat caracteristic soiului. Culoarea limpede, galben - aurie a vinului, este completată de gustul său armonios şi plin cu nuanţe de salcâm şi migdale. Acest vin tânăr de la "Cricova" îşi va manifesta din plin calităţile delicate, dacă va fi servit rece la o temperatură de până la +10 ... +12C, cu gustări reci, brânzeturi, peşte legume, etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.