Istoricul Borului

Trimis la data: 2007-01-18 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 578
Autor: Iustin Dimensiune: 169kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Borul impur a fost preparat pentru prima data in 1808, cam in acelasi timp de catre Gay-Lusac si Thenard in Franta si H. Davy in Anglia.
Dupa 50 de ani, Wahler si Cleire au preparat si au descries doua varietati de bor; una asemanatoare diamantului si alta avand proprietatile grafitului. In anul 1876 s-a demonstrate ca borul adamantin este de fapt o borura de aluminiu (B17Al), iar cel grafitoid o borocarbura de aluminiu (B48C2Al3). Dupa inca 16 ani (1892), prin reducerea cu magneziu anhidridei borice, Moissan obtine un produs mai pur.

Abia in anul 1929 Andrieux a pus la punct prepararea electrolitica a borului dintr-un amestec de anhidrida borica, magneziu si florura de magneziu, iar obtinerea borului cu o avansata puritate a fost realizata in ultimele decenii prin descoperirea clorurii de bor in arc voltaic sau prin cracarea unor borani.

Denumirea de bor provine de la cuvantul “borach” (borax), prin care
alchimistii intelegeu diferite alcalii . Descoperirea in anul 1775 a acidului boric in soffionii din Toscana a adus Italiei, incepand din anul 1818, monopolul borului, care insa nu a fost de lunga durata, fiind treptat diminuat incepand cu anul 1850, odata cu descoperirea zacamintelor de borate din Turcia si Chile, iar mai tarziu si a unor importante acumulari din S.U.A.

Odata cu dezvoltarea industriei si agriculturii moderne interesul pentru bor a crescut, astfel din 1864, cand productia de bor a fost numai de 12 t, din cauza numeroaselor utilizari, productia a crescut vertiginous; in anul 1930 ea a fost de 180.000 t, iar in anul 1964 la un million de tone. In ultimii 15 ani, nivelul de crestere a consumului a fost de 5 – 7% pe an.

Singurul element din grupa 13(IIIA), care poate fi situate intre nemetale si semimetale este borul, restul fiind metale. Element cu structura electronica 1s22s22p1, cu deficit de electroni la atom si electronegativitate 2,0, borul se deosebeste essential de restul din grupa. Capabil sa realizeze cu usurinta legaturi tricentrice si legaturi B-B policentrice, in stare cristalina, borul elementar are ca unitate de baza structurala icosaedrul regulat, constituit din 12 atomi de bor uniti prin legaturi covalente. In functie de conditiile experimentale, borul cristalin prezinta trei forme alotropice: α- romboedric, β- romboedric, α_patratic.

Borul α-romboedric este constituit din unitati icosaedrice B12 cu 20 de fete si simetrie cubica usor deformata. Se obtine prin disocierea termica a BI3 la 1100oC. Borul β-romboedric este mai stabil, are o celula elementara extreme de complexa formata din 108 atomi de bor, cuprinsi in 9 icosaedre. Se obtine prin cristalizarea borului topit la 1500oC, forma alotropa mai stabile, in cadrul careia icosaedrii B12 sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B.

Borul α-patratic este cea mai cunoscuta forma din punct de vedere structural, are o celula elementara constituita din 50 atomi de bor izolati. Se obtine prin reducerea BBr3 cu H2 pe filamentul de tantal la 1300oC. Aceasta forma se intalneste mai ales in cazul monocristalelor de bor. Borul natural este un amestec de doi izotopi stabili: 105B (20%) si 115B (80%). Artificial, au fost preparati 4 radioizotopi, dintre care 85B (T 762 ms) este β+ - activ , iar ceilalti trei sunt β- - activi : 125B (T 20,3 ms); 135B (T 17,33 ms); 145B (T 21 ms).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.