Istoricul afectiunilor oculare

Trimis la data: 2014-05-20
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: kialami
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Afectiunile oculare i-au preocupat pe oameni inca din antichitate. Cel mai vechi document asupra bolilor de ochi ( asirian) dateaza de pe vremea lui Hamurabi (aproximativ 1800 ani). La greci, Hipocrate (460-377i.e.r.) aminteste de unele afectiuni palpebrale sau oculare, iar la romani pot fi gasite referiri asupra bolilor de ochi inlucrarile lui Celsus, Galien, etc. In evul mediu, epoca in care progresul stiintei a fost redus, sunt mentionate unele cunostinte de oftalmologie mai insemnate la arabi; intreacestea, un rol important a apartinut lui Ali-Ben- Iza (secolul XI) al carui tratat a fost tradus in latina si de asemenea lui Abu-Ali-Ben-Ibn-Sina (Avicena) in cartea a III-a din"Legile artei medicale".
La greci, Hipocrate (460-377i.e.r.) aminteste de unele afectiuni palpebrale sau oculare, iar la romani pot fi gasite referiri asupra bolilor de ochi inlucrarile lui Celsus, Galien, etc. In evul mediu, epoca in care progresul stiintei a fost redus, sunt mentionate unele cunostinte de oftalmologie mai insemnate la arabi; intreacestea, un rol important a apartinut lui Ali-Ben- Iza (secolul XI) al carui tratat a fost tradus in latina si de asemenea lui Abu-Ali-Ben-Ibn-Sina (Avicena) in cartea a III-a din"Legile artei medicale".

Secolul al XIX- lea a constituit o epoca de insemnat progress pentru oftalmologie. Un pas important s- a facut prin descoperirea oftalmoscopului decatre Helmholtz (1851) fapt care a permis studierea si cunoasterea afectiunilor funduluide ochi; punerea la punct a metodelor de tonometrizare prin indentatie de Schiotz si apoi prin aplanatie de catre Goldmann a reprezentat de asemenea o revolutionare ametodologiei examinarii clinice a pacientilor cu boli oftalmologice.

In anul 1940 Jose Barraquer, oftalmolog de origine spaniola, considerat a fi parintele chirurgiei refractive si, implicit, al oftalmologiei moderne. Studiile sale s-au concentrat pe felul in care ochiul functioneaza, cum refracta lumina, pentru ca vederea sa fie clara, si pe modalitatile prin care corneea se poate remodela, pentru a imbunatati vederea. Barraquer inventeaza procedura moderna de indepartare a unor straturi din cornee, pentru a corecta vederea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.