Istoricul constructiei europene

Trimis la data: 2015-06-17
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai_R
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ideea de a crea o uniune solida, coerenta si acceptabila pentru toti locuitorii Europei are o istorie indelungata, ale carei inceputuri sunt dificil de identificat. Desi posibilitatea unei federatii europene era discutata inca de la sfarsitul Evului Mediu, iar unele forme de uniune exista inca din Antichitate, cele mai importante proiecte apar in perioada infiintarii statelor nationale, indeosebi pt a mentine pacea intre statele eurpene, dar si pt apararea intereselor commune, inclusiv de securitate.
Primul pas in constituirea a ceea ce azi numim Uniunea Europeana il reprezinta propunerea pentru constituirea unei Comunitati Europene a Carbunelui si Otelului (CECO). Aceasta propunere a fost redactata de diplomatul Jean Monnet si facuta publica de catre ministrul francez de externe Robert Schuman la data de 9 mai 1950. (ziua de 9 mai constituie astazi ziua Europei). Aceasta initiativa, cunoscuta sub denumirea de Declaratia Schumann incerca sa rezolve evitarea conflictelor in spatiul european dupa experienta celui de-al doilea razboi mondial.

Metoda cea mai potrivita pentru acest lucru era o reglementare care sa opreasca Germania de la exploatarea regiunilor industriale ale carbunelui si otelului, principalele resurse atunci pentru fabricarea armamentului, fara a mentine un sistem de controale unilaterale si discriminatorii. Ea ar fi trebuit sa puna zacamintele regiunilor din Renania-Westfalia si Lorena sub o administrare comuna, supranationala. Proiectul a fost primit favorabil de oamenii politici ai vremii, mai ales de cei germani (Konrad Adenauer), italieni, de cei din Benelux si SUA.

Robert Schuman, in deschiderea proiectului, afirma ca "orice razboi intre Franta si Germania va deveni astfel nu numai de neconceput, ci si imposibil din punct de vedere material". Desi pacea durabila a fost un motiv politic fundamental pt formarea noii comunitati, aceasta nu ar fi avut succes fara o performanta adecvata in campul economic.
Pe baza proiectului Monnet-Schuman s-a realizat o conferinta interguvernamentala care sa puna in practica administrarea la nivel supranational a industriei europene a carbunelui si petrolului.Doar sase state s-au aratat interesate: Franta, R.F. Germania, Belgia, Olanda, Italia si Luxemburg.

Se adeverea astfel afirmatia lui Schumann, ca: "Europa nu va fi constituita dintr-o data sau in conformitate cu un singur plan general. Ea va fi construita prin realizari concrete care vor crea mai intai o solidaritate de facto". Asa s-a si petrecut, institutiile europene s-au constituit pas cu pas, dobandind treptat increderea necesara.
Astfel, a fost semnat la Paris, la 18 aprilie 1951, Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (TCECO), acesta intrand in vigoare la 23 iulie 1952. Erau prevazute 4 institutii:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.