Istoricul dezvoltarii limbii materne

Trimis la data: 2010-09-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.54 / 10
Downloads: 19
Autor: Simona Mateescu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Limba romana face parte din familia limbilor romanice ,impreuna cu limba franceza ,italiana,portugheza,spaniola,catalana,provensala ,retoromana,sarda si dalmata.Toate acestea au evoluat din limba latina vulgara sau populara ,vorbita de colonistii stabiliti in locurile cucerite si folosita de administratia romana ca unic mijloc de comunicare cu populatiile autohtone.Contactul lingvistic intre cuceritori si cuceriti are ca efect abandonarea treptata a limbilor autohtone in favoarea limbii populare.Asa se intampla si cu singura limba din grupul limbilor romanice orientale.
Prima faza a limbii romane este limba romana comuna , o limba vorbita de stramosii dacoromanilor,ai aromanilor,ai meglenoromanilor si ai istroromani-lor,inainte ca legaturile dintre ei sa se intrerupa.
Incepand cu secolele VI-VII ,se manifesta influenta slava asupra vocabularului.In urmatoarele doua secole,datorita relatiilor cu Imperiul Bizantin ,se exercita asupra limbii romane influenta greaca veche.Dupa stabilirea maghiarilor in Transilvania,la inceputul secolului X,se manifesta influenta maghiara.

Mai multi factori ,ce actioneaza diferit in regiunile romanesti , ca :stabilirea sasilor in Transilvania,in secolul al XII-lea ;colonizarea svabilor in Banat in secolul al XVIII -lea ;dominatia austriaca in Bucovina pana in 1918 impactul stiintei si tehnologiei in ultimele doua secole ;adoptarea modelului cultural german in secolul al XIX-lea si in perioada interbelica a secolului al XX-lea -toate acestea au contribuit la patrunderea in limba romana a influentelor germane.

Primele referiri la texte in limba romana sunt din secolul al XV-lea,datare facuta in functie de ce s-a pastrat prin vitregia vremurilor.Primul text in limba romana este Scrisoarea lui Neacsu din Campulung din 1521. Din a doua jumatate a secolului al XVI-lea ,limba romana este folosita ca mijloc de comunicare in cultura scrisa in texte originale ,dar si in texte traduse, reprezentate numai de scrieri religioase.

Cele mai importante traduceri ,numite si texte rotacizante se denumesc in functie de locul descoperirii sau al numelui donatorului :Psaltirea Hurmuzaki,Psaltirea Voronetiana,Scheiana,Codicele Vorone-tian . Secolul al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea creeaza conditii prielnice pentru formarea limbii romane literare.Letopisetele cronicarilor munteni (Mihail Moxa,stolnicul Constantin Cantacuzino,Radu Greceanu,Radu Popescu,Anonimul Brancovenesc),lucrarile cronicarilor moldoveni(Ureche,Costin ,Neculce) si Dimitrie Cantemir compun literatura istorigrafica originala.

In a doua jum.a secolului XVII-lea ,se tiparesc doua traduceri cu valoare de monumente de limba :Noul Testament de la Balgrad(1648) si Biblia de la Bucuresti(1688).Prima gramatica tiparita a limbii romane a aparut la Viena in 1780 apartinand lui Samuil Micu si Gheorghe Sincai. Urme adanci in limba au lasat si influenta turca ,manifestata in contextul istoric al dominatiei otomane in toata Peninsula Balcanica ,cat si cea neogreaca,produsa dupa caderea Constantinopolului,cand multi carturari vin in tarile romane ,se infiinteaza scoli grecesti ,iar limba greaca ia locul slavonei in acte oficiale si private ,in cancelaria domneasca si in biserica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.