Istoricul institutiei prefectului

Trimis la data: 2009-06-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 141
Autor: Radu Georgiana Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Reconsiderarea sistemului administratiei publice in Romania dupa Revolutia di decambrie1989, cu institutiile sale caracteristice face necesara si reaparitia institutiei prefectului, precizarea rolului sau in cadrul acestui sistem. Tinand seama de importanta institutiei se impune schitata evolutia sa si a competentelor prefectului in cadrul legislatiei administrative romanesti.

Prima aparitie a institutiei prefectului in administratia societatii romanesti dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX -lea, fiind consacrata prin Legea pentru infiintarea consiliilor judetene din 2 aprilie 1864 inspirata dupa modelul francez al timpului.Ideea de descentralizare administrativa pusa in germene da Regulamentul organic si reluata de Conventia de la Paris a fost manifestata pentru prima data in proiectul pe care Barbu Catargi prezidentul celui dintai guvern comun al Principatelor Unite l-a intocmit in anul 1862.

Fiecare prefectura generala avea un consiliu general. Prefectul era reprezentantul guvernului; din aceasta cauza el avea prestanta asupra tuturor celorlalte autoritati, exercitand o actiune de supraveghere si control asupra functionarilor din prefectura sa. El avea dreptul de a reforma si chiar a anula actele acestor functionari afara de cei depinzatori de Ministerul de Razboi si Justitie ori de catre ori ele ar fi fost contrarii legilor, dispozitiilor luate de ministere si chiar propriilor sale ordine.

Tot prefectului ii revenea paza si mentinerea sigurantei si ordinii publice. Acest proiect a fost respins sub cuvant ca "este rau venit intr-un moment in care trebuiau luate dimpotriva masurile de unificare completa". Legea pentru infiintarea consiliilor judetene organizeaza pentru prima oara administratia judetelor tarii, "conceptia ei reprezentand un sistem real si metodic". Judetul nu este numai o simpla subdiviziune administrativa a statului, ci si o persoana juridica investita cu o anumita putere publica si drepturi patrimoniale. Comisar al guvernului pe langa consiliu si executor al deciziilor acestuia era prefectul, numit de puterea centrala.

Prefectul avea dreptul de a asista la toate deliberarile consiliului, putand face acestuia orice propuneri ar fi crezut de cuviinta. In cazul cand consiliul sau comitetul permanent ar fi luat hotarari in afara atributiilor lor sau impotriva interesului judetului, prefectul era dator sa faca recurs la guvern, in termen de 10 zile, notificand aceasta consiliului sau comitetului. Recursul era suspensiv de executare timp de 30 de zile de la data notificarii iar, daca guvernul nu se pronunta in acest termen, deliberarea devenea executorie.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.